Blog

Wat kan de oorzaak zijn van eetproblemen bij kinderen?

Bijna dagelijks ontvang ik mailtjes van ouders met jonge kinderen of van pubers. De kinderen zijn moe, spugen gezond eten uit, zijn de hele dag op zoek naar ongezond voedsel, worden depressief, zijn soms heel druk en soms heel erg vermoeid, ze functioneren duidelijk onder hun kunnen en proberen op allerlei manieren WEL te functioneren. De schoolleiding is dan op zoek naar een mentale kwestie. Jammer, kijk eerst eens naar de darm.

Feit 1 Een gestresste darm zorg voor ACTIE in de hersenen
Als de darm alleen maar voeding krijgt en alles rustig verloopt, ontstaat er geen alarm naar de hersenen en dus is de persoon rustig, geconcentreerd en bezig met de taak waar aan gewerkt wordt. Er is geen enkele reden om weg te gaan en er is ook geen prikkeling vanuit de omgeving die te heftig binnen komt, tenminste, als de situatie veilig is. Bij een onveilige situatie van de omgeving worden mensen ook onrustig, dat is logisch want er dreigt gevaar. Als de darm bij een jong kind in de stress is zal dit kind niet rustig stil kunnen blijven zitten. Bovendien zullen die kinderen heel anders op eten reageren. Alles wat slecht is willen ze eten en veel, alles wat gezond is wordt uitgespuugd of geweigerd. Bijzonder gedrag toch? Er klopt echt niets van.

Feit 2 Een gezond lijf wil voeding
Als de darm gezond is, het kind blij en de omgeving veilig, is het aanbieden van gezond eten geen enkel probleem. Vis, ei, groenten en fruit, daar worden ze alleen maar blij van. Super makkelijk en het kind kan rustig zitten leren of spelen en gaat pas om eten vragen als er ongeveer 4 uur geleden een goede maaltijd is gegeten. Inmiddels is ook duidelijk dat als de darm weer gezond is, nadat er bijvoorbeeld een parasiet is aangevallen en verwijderd, dat het kind dan gewoon weer normaal eten kan en wil nemen. Af en toe suiker blijft natuurlijk wel lekker, dat verandert nooit.

Feit 3 Bij gedragsproblematiek wordt niet eerst naar het lijf gekeken
Aangezien een disbalans in het lichaam stress geeft op de hersenen is het voor mij logisch dat je daar eerst naar kijkt. Vooral als er afwisselend obstipatie en diarree en vreemd eetgedrag is zou dat de eerste stap moeten zijn. Te veel ouders lopen al jaren met darmklachten van hun kinderen bij hun huisarts of zelfs al bij diverse specialisten en er wordt van alles getest maar niet of er wel of niet een parasiet is. Dat is een duidelijk gemiste kans. Het hoeft niet altijd een parasiet te zijn want gluten- en lactose-intoleranties geven een vergelijkbaar beeld van gedrag van de persoon en van werking van de darm. Daarnaast worden ook heel vaak de nachtschades en peulvruchten over het hoofd gezien als oorzaak van de problematiek.

Feit 4 Een ongezonde darm wil suikers
Wat nu precies eerst was, ongezonde voeding of een darmdisbalans is bij jonge kinderen lastig te zeggen. Vaak hoor ik van de moeder dat dit gedrag al vanaf de geboorte is. In die specifieke situatie dat een kind al vanaf de geboorte afwijkend gedrag heeft ten aanzien van eten moet je extra alert zijn. Meestal heeft de moeder ook darmproblemen. Vaak wordt dit op een erfelijkheid gegooid, meestal is er gewoon een beestje te vinden dat de boosdoener is. Schimmels, virussen, bacteriën en parasieten willen graag suikers eten in alle vormen. Deze kinderen zijn dan vaak wel dol op heel erg veel fruit of ze eten werkelijk alleen maar suikers in allerlei vormen zoals brood, pasta, rijst, aardappels en heel veel snoep. De moeders proberen dan om hun kind een paar dagen gezond te laten eten, meestal lukt dat niet langer dan 3 dagen, dan slaat de suikerbehoefte maximaal toe. Als je ze dan suikers geeft worden ze rustig en blij, daarna komt dan wel de diarree op gang, dat dan weer wel.

Hoe los je dit probleem nu op? Allereerst door zeker te weten wat de disbalans in de darm is. Dit kan alleen met een goede test, de qPCR test op de ontlasting. Vaak geeft de arts een TFT-test, die is niet afdoende en geeft te vaak onbetrouwbare uitslagen. En dan? Hulp zal ik wel aanraden in deze situatie.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut en co-auteur van ‘kook-kennisboek.Verder schijft zij artikelen voor De Nederlandse vereniging van SOMA therapeuten en schijft ze voor de Schoonheidsspecialist. U kunt de tips en kennis teruglezen in het boek ProefjeRoots Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl .
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, kPNI-therapeut

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

No Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.