Blog

Tips om te testen en pesten (parasieten)

Parasieten, schimmels, virussen en bacteriën horen niet in ons lichaam en al zeker niet in de darm. Veel mensen hebben er toch last van en worden daar moe, ellendig, geïrriteerd en lusteloos van, daarnaast ontstaan concentratie problemen en afwijkend gedrag. De voedingsstoffen worden niet goed opgenomen omdat de parasiet ‘mee-eet’. Laat je testen op parasieten.

Tip 1 Zorg eerst voor de juiste test
Niet ieder laboratorium is in staat om een goede parasieten test te laten doen. Soms wordt er alleen maar getest of de parasiet in de ontlasting aanwezig is. Het is beter om naar DNA-materiaal te laten kijken middels een qPRC-test. Daarnaast is het zinvol om ook op schimmels, virussen en bacteriën te testen. Je hebt dan een veel completer beeld en ik kan je beter helpen. Vraag je huisarts of hij of zij wil tekenen, dan kan het via de verzekering lopen. Het liefst werk ik met de testen van http://www.mglab.nl/.

Tip 2 Zorg ervoor dat je geen voeding geeft aan ‘beestjes’ die niet in je darm horen
Dit klinkt als een ontzettend open deur en toch merk ik dat veel mensen niet precies weten hoe ze dat moeten organiseren. Alles wat er niet hoort in je darm leeft op suikers, alles wat er wel hoort in je darm leeft op eiwitten. Gelukkig is dat een groot verschil. Dit betekent dus dat je ALLE koolhydraten uit de voeding haalt en dus inclusief het fruit……! Dit is een voeding voor maximaal 2 maanden, na deze periode ga je dus weer gewoon fruit eten. Alle koolhydraten betekent dus; alle snoep en suikers, vruchtendranken, brood, pasta, rijst en aardappels. Laat je voeding controleren voor je aan een kuur begint. Het is doodzonde om de ‘beestjes’ uit te roeien en ze tegelijkertijd te eten te geven….

Tip 3 Zorg dat je weet wat er precies aan de hand is
Vaak gebeurt het dat er behalve een parasiet ook een overgrow aan candida is. De aanpak en behandeling qua voeding en kruiden zijn gelijk, de aanpak vanuit de huisarts niet. Voor candida is nystatine de beste oplossing, voor parasieten is meestal Clioquinol de beste keus. Wat voor jou het beste werkt is dus afhankelijk van de uitslag van de test. Oh ja, laat je na een paar weken hertesten.!

Tip 4 Het kruiden prutje
Gebruik een fles olijfolie (minimaal 0,5 liter) in een pan. Doe daar 2 bollen knoflook, 5 verschillende soorten uien, 2 ons gember, 1 ons kurkuma, verse koriander (bosje), rozemarijn, tijm, oregano, bieslook, en 10 rode pepers in. Laat dit mengsel op laag vuur ongeveer 1 uur pruttelen (niet koken!). Laat het afkoelen en giet het terug in de fles. Van dit mengsel eet je 1 tot 2 eetlepels voor iedere maaltijd gedurende de periode dat je met de kuur bezig bent.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek www.kokenzonderpakjes.nl. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl .
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” zie www.kokenzonderpakjes.nl

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

16 Comments

 • Floortje on 23 juli 2014

  Hoi Annette,

  ALLE koolhydraten laten staan, zeg je. Ik heb ook te maken met die akelige beestjes (grrr) en volg een koolhydraatloos dieet, laat alle zetmeel staan, en beperk met tot zuur fruit (eigenlijk alleen blauwe bessen) om toch wat koolhydraten binnen te krijgen voor energie, plus de (zetmeelloze) groenten die ik tot me neem.
  Hoef ik me geen zorgen te maken om suikerdips, en een tekort aan energie als ik op deze manier eet?

  Ik hoor heel graag van je, want ben er erg onzeker over!

  Hartelijke groeten,
  Floortje

  • Annette ter Heijden on 23 juli 2014

   Yeps, sorry, zeker als je weet dat je schimmels, virussen of een parasiet hebt dan zijn ook fruit en gedroogd fruit voeding voor de ‘beestjes’, niet handig dus. Dit is maar voor een paar maanden, dus niet de rest van je leven.

  • Annette ter Heijden on 23 juli 2014

   Je krijgt zelf geen suikerdips, die krijg je wel doordat je de beestjes geen eten geeft en ze jou opdracht gaan geven omdat ze ‘honger’ hebben. Je zult dus door die heftige emotionele dips heem moeten worden gecoached om de beestjes ‘uit te hongeren’. Twee maanden volhouden met extra aanvullingen met kruiden en ook liefst gecombineerd met een synthetisch middel van de huisarts, anders duurt het een maand of 9 tot 12 of nog langer en dat is inderdaad niet grappig.

 • Sylvia on 23 augustus 2014

  Mijn dochter en ik hebben beiden last Dientamoeba fragilis. Beiden kuur gehad van clioquinol. Volgende week weer een test laten doen. Mijn vermoeden is dat we ze nog steeds hebben. Ik ben al bezig met een suiker en zetmeelarm dieet. Maar voor mijn dochter van nog geen 5 is dat niet te doen. Wat kan ik doen voor haar? Ik ben gek op brood maar nu eet ik dat niet wat kan ik als vervangend eten. Ook fruit mag niet. Hoe krijg ik/wij toch voldoende voedingsstoffen binnen. Als we volgende week positief testen volgt waarschijnlijk weer een clioquinol kuur ondanks dat mijn huisarts en zijn collega artsen daar niet achter staan. Zelfs de bioloog die de test heeft gedaan zegt dat het lichaam zelf moet zorgen dat de parasieten verdwijnen. Wat zegt dat over hun.

  M.v.g.

  Sylvia de Jonge

  • Annette ter Heijden on 8 augustus 2015

   Tsja, de enige manier om parasieten weg te krijgen is om ze GEEN voeding te geven. dat betekent dus inderdaad alle suikers eruit halen. Ik heb al eerder een jongetje van 4 samen met zijn moeder begeleidt. Het is inderdaad niet makkelijk maar wel te doen. We hebben een speciale chocolademelk ontwikkeld om toch voedingsstoffen binnen te krijgen. In ons boekhttp://www.proefjeroots.nl/ staan recepten die je kunt gebruiken.

   • cs on 21 maart 2016

    Er staat kh weglaten, maar hoe doe je dit als je diabetes type 1 hebt?

   • Conny on 25 augustus 2016

    ik kan de CHOCOLADEMELK waar je het over hebt niet vinden op de site proefjeroots.nl

 • khanh on 26 januari 2016

  Da Annette, ik denk dat ik een parasiet in me licham heb. Ik heb sinds ongeveer 1 jaar klachten en de klachten worden steeds erger.Mijn huisarts kan me niet helpen, ik heb al allelei testen laten doen. Wil je mij alsjeblief helpen .

  M.v.g

  Khanh Do

 • Jelle on 16 augustus 2016

  Als u stelt dat bacteriën niet thuis horen in de darm, dan wil ik u aanraden om nog wat beter onderzoek te verrichten. Sterker nog, indien wij geen bacteriën in onze darmen zouden hebben, zouden we niet overleven.

 • gea on 8 juli 2018

  laat ik nu lezen dat het levensgevaarlijk is om zelf knoflook olie te maken. Heb ik net dat kruidenprutje gemaakt en lees ik dat het a. gevaarlijk is. en b maar heel kort houdbaar. Een paar dagen maar. Waarom zou dit prutje wel veilig zijn en geen bacterie die schadelijk is laten kweken?

  • Annette ter Heijden on 31 maart 2022

   Een kruidenkuur doe je ook maar kortdurend. Als je dit een weekje gebruikt is er geen probleem. Maar als je vragen hebt hoor ik je graag. Ik werk hier inmiddels al ruim 15 jaar mee.

 • Fons Heijnsbroek on 20 december 2018

  Hallo Annette,

  Je adviseert om 2 maanden alle koolhydrasten te vermijden om je parasieten niet te voeden. Daar staat dus brood bij. Ik eet elke dag havermout, gemengd met amandelmelk. Ook laten staan, of kan ik daar mee doorgaan??

  Heb jij een advies voor bij salmonella. Is nano-zilverwater een optie, daar mijn maag heel weinig verdraagt..

 • Jan Paul on 11 februari 2022

  Hallo Annette,
  Hoe maak je dit kruidenprutje? Snij je de uien, pepers enzo of doe je die zonder te snijden in de olie?
  En haal je alles er weer uit (filteren) voordat het terug de fles ingaat? Of gaat het kleingesneden mee terug de fles in? 10 pepers lijkt zo veel!
  Het zou fijn zijn als je een reactie geeft!

  • Annette ter Heijden on 31 maart 2022

   Hoi Jean Paul. Om eerlijk te zijn is het recept inmiddels aangepast naar 20 pepers. Zonder gebruik van aloe vera dranken en andere suppletie zullen de pepers inderdaad veel te heftig zijn en kan het recept zelfs averechts werken. Als je wilt weten hoe je parasieten goed kunt wegkrijgen is een uitgebreid plan van aanpak nodig.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.