Vruchtbaarheid en darmbacterien, je kunt veel zelf doen
Er zijn inmiddels steeds meer factoren bekend die van invloed zijn op het ontwikkelen van een goede vruchtbaarheid. Bouwstenen zoals eiwitten en vetten zijn en blijven de basis mechanismen. Dat ook de bacterien in de darm van invloed zijn op het reguleren van de vrouwelijke cyclus is de afgelopen jaren steeds verder onderzocht.
Welke onderzoeken zijn er gedaan?
In een review artikel in Maturitas dat is gepubliceerd in 2017 wordt een overzicht gegeven van de stand van zaken van dat moment. Er zijn 100 referenties genoemd om de gegevens in het artikel te onderbouwen. Het volledige artikel is bijgesloten zodat je ook de 100 referenties zelf kunt doornemen als je dat wilt.
Wat zijn de belangrijkste gegevens?
Er is een koppeling gemaakt met de hoeveelheid vrij oestrogeen en de veranderingen van darm bacteriën. Daarnaast worden er algemenen gegevens bekeken die met darm-doorlaatbaarheid voor ontstekings- bevorderende stoffen te maken hebben. Ook nu is het onderwerp laag-gradige ontsteking een van de belangrijkste factoren die worden genoemd.
Ook de mate metabool-syndroom en insuline resistentie worden genoemd bij het vergroten van een risico van endometriose (groei van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder) en PCOS (cysten op de eierstokken) worden genoemd in een relatie tot een gezonde darmbacterie. Zo komt er steeds meer bewijs dat voeding wel degelijk invloed heeft op het zwanger kunnen worden en het doorlopen van een gezonde zwangerschap.
Welke voeding blijft ook nu van belang?
Variatie in groente, vis, eieren en kruiden en fruit is en blijf van belang voor een gezonde darm. Om verandering af te dwingen in de bacteriën is vooral gedurende een week of 4 tot 6 een heel grote hoeveelheid groenten van groot belang. Daarnaast zijn vooral gelatine en collageen handig om toe te voegen. Dat is de reden dat de ouderwetse kippenbouillons met veel groenten heel gezond zijn om gezonde darmen te organiseren. Vooral het maken van soepen met soepbotten en vellen helpen bij een gezonde darm.
Zijn er specifieke gegevens bekend?
Endometriose lijkt vooral gepaard te gaan met langdurige hoge oestrogeen niveaus. Oestrogeen is een hormoon dat de vorming van baarmoederslijmvlies stimuleert. Doordat er soms veelvuldige productie van dit slijmvlies is kan het ook gepaard gaan met maag en darmkramen en diarree waardoor het vaak wordt verward met darmproblemen en dus de juiste diagnose veel te laat wordt gesteld. Tegelijkertijd zien we ook lagere gehalten van lactobacillen in de darm en hogere gehalten van gram-negatieve bacteria. Met goed darm-onderzoek is dit allemaal specifiek meetbaar waarna dus een plan van aanpak gemaakt kan worden.
Poly Cystic Ovariaal Syndroom (PCOS) gaat juist vaak gepaard met lage oestrogeen levels. Wat nu vooral opvalt is dat de variabiliteit van de darmbacterien duidelijk verlaagd is. Bij deze aandoening is ook vaak een relatief hoog testosteron gehalte zichtbaar mogelijk door Clostridium overgroei in de darm. De balans tussen oestrogeen en testosteron verschuift hiermee. Door het veranderen van de darmbacterien is het dus ook mogelijk om deze aandoening weer te herstellen.
Bij beide genoemde aandoeningen (er zijn er nog veel meer genoemd in het artikel) zijn insuline resistentie en metabool syndroom de overeenkomsten. Specifieke andere gegevens voor het herstel van fertiliteitsproblematieken zijn ook van belang. In een persoonlijke aanpak kan dit allemaal besproken worden.
Wat kun je zelf doen
Best veel gelukkig. Met voeding kun je zelf zorgen voor een gezonde darm en met de juiste ondersteuning aan supplementen is er veel winst te behalen. Of het noodzakelijk is om een uitgebreid ontlastingsonderzoek te gaan inzetten is per persoon anders. Middels een persoonlijke afspraak kijken we wat er nodig en wenselijk is.
Referenties:
Maturitas 22 juni 2017 https://www.maturitas.org/article/S0378-5122(17)30650-3/fulltext
Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots.’ Samen met Jolanda Dorenbos heeft ze de opleiding voor therapeuten DarmExpert opgericht. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek ProefjeRoots. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. voeding kun je meer informatie vinden op FysikosVoeding
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” en “Proef je Roots” eigenaar van FysikosVoeding en opleider “DarmExpert”
No Comments