Keukenlogistiek, waarom is dat belangrijk?
Om hygiënisch en veilig te werken is niet moeilijk. Toch ervaar ik dat veel mensen per ongeluk fouten maken waardoor bacteriën vrij spel krijgen in de keuken. Aangezien veel van mijn klanten ook met parasieten belast zijn is een slim plan nodig. Het is niet de bedoeling om er overdreven op te reageren, gewoon een handige route.
Tip 1 Zorg dat je boodschappentassen of dozen op de grond blijven
Straatvuil in je keuken gebeurt erg snel. Natuurlijk doe je je best om de vloer goed schoon te houden een schoon werkblad is nog veel belangrijker. Tassen of dozen laat je dus op de grond staan en zo ga je je boodschappen uitpakken. Begin met die spullen die in de koeling of vriezer horen. Zorg voor vaste plekken dat zoekt makkelijker voor jezelf en je gezinsleden. Probeer je aanrecht ook zo vrij mogelijk te houden, dan kun je op ieder moment van de dag eten berieden als het nodig is. Om het werkblad schoon te houden kun je ook aloe vera reinigingsmiddel gebruiken, mild en biologisch afbreekbaar.
Tip 2 Houd warme en koude bereiding gescheiden
Het verwarmen van voedingsmiddelen is vooral nodig om schadelijke bacteriën die wellicht op het vis, vlees en de eieren aanwezig zijn te doden. Fruit en groente verwarm je vaak niet of anders maar een beetje. Vaak vindt er herbesmetting plaats in de keuken. Het liefst gebruik je daarom gescheiden snijplanken en maak je tussendoor je gereedschap goed schoon met heet water en een milde, effectieve reiniger. De warme gerechten hebben vaak een langere bereidingstijd dan de salades, het is daarom verstandig om het verwarmen eerst te doen. Tussendoor zul je dan heel goed je keuken reinigen. Denk ook aan de doekjes die je daarvoor gebruikt, vaak zijn die de grootste bron van besmetting. Elke dag een doekje in de was doen is slim, goedkoop en simpel.
Tip 3 Tussendoor handen wassen
Als je bent begonnen met de warme gerechten te bereiden ben je vaak met vis of vlees in aanraking geweest. Zorg er voor dat als alles in de pan zit dat je dan je handen schoonmaakt. Zorg ook voor een schone kraan omdat je vaak daar de bacteriën het best verspreidt. Een simpele truc is om met je hand die het mes heeft gehanteerd de kraan open en dicht te draaien zodat je hand die het vis of vlees heeft vastgehouden niet de kraan raakt. Maak ook direct je plank en mes schoon, dat scheelt veel opruimen achteraf. Bij het bereiden van eitjes voor omeletten of ovenschotels was je ook direct je handen en maak je de gebruikte materialen schoon. Effectief en handig voor de volgende benodigde acties. Pas als dit allemaal klaar is zet je de salades klaar voor bewerking.
Tip 4 Het opdienen van het eten
Doordat je op laag vuur je eten bereid is er tijd om de tafel klaar te zetten. Je kunt als je dat wilt in de keuken bijvoorbeeld de vis of vlees op de borden doen of ervoor kiezen dat iedereen dat aan tafel doet. Het leukst is het om de borden in de keuken alvast een beetje op te maken zodat je een feestelijk effect krijgt. De extra groenten en eventuele extra vis of vlees kun je dan toch op tafel zetten. Een klein beetje vast op je bord op een mooie manier prikkelt de smaakpapillen. De extra groenten op tafel en de salade geven nog een extra feestelijk tintje. Gebruik voor de salades liefst houten bestek. Eet smakelijk.
Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots’. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek www.kokenzonderpakjes.nl. En Proef je Roots. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl.
Samen met Jolanda Dorenbos heeft Annette ook een geaccrediteerde opleiding voor therapeuten onder de naam DarmExpert. Op www.darmexpert.nl Kun je de opleidingsdata vinden.
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” en “Proef je Roots”.
1 Comment