4 voedingsadviezen die voor meer vrolijkheid zorgen
Om de dag net wat makkelijker voor jezelf te maken, kun je met voeding veel doen. Ergens zin in hebben is vooral gerelateerd aan de juiste hoeveelheid endorfines in je lijf. Endorfines zijn hormoonachtige stoffen die er voor zorgen dat je ‘blij’ wordt. Als je blij bent heb je meer zin in actie. Deze stoffen zijn vooral opgebouwd uit aminozuren (eiwitbasisbouwstoffen dus), die kun je gewoon eten. Uiteraard kan je van alcohol ook heel vrolijk worden, maar daar gaat deze blog niet over 😉
Tip 1 Eet voldoende eiwitten (aminozuren)
Eiwitten kun je vinden in vis, vlees, ei en yoghurt, en wat veel mensen vergeten in dit lijstje te zetten, groenten. Andere bronnen van aminozuren kun je vinden in aloe vera en bijen pollen. Een voeding met voldoende aminozuren zorgt ervoor dat je iedere maaltijd een bron van aminozuren tot je neemt en je dag kan eigenlijk niet meer stuk.
Tip 2 Een endorfinerijk ontbijt
Om de dag goed te beginnen is een lekkere volle yoghurt met nootjes (goede vetzuren) en fruit een prima start. Het fruit zorgt ook voor een kleine endorfine stoot en via de yoghurt kom je daar nog verder mee. Eigenlijk is een ontbijt dat uit vette vis zoals zalm bestaat het allerbeste, veel van mijn klanten vinden dat net een stapje te ver gaan.
Tip 3 Een endorfinerijke lunch
Het is perfect om een lekkere boerenomelet te maken en daar dan een grote hoeveelheid kruiden (kurkuma is dan weer perfect), samen met tijm, rozemarijn en koriander om er maar een paar te noemen aan toe te voegen. Als groenten doe je daar dan simpel broccoli en prei bij en je maaltijd is al aardig op orde. Deze omelet kun je natuurlijk de dag ervoor ook al klaarmaken en zo toch een uurtje tijd nemen om te lunchen zonder dat je daarvan een halfuurtje in de keuken staat. Als je het perfect wilt doen maak je daar ook nog een lekkere salade bij van radijsjes, komkommer, olijven (en wat olijfolie). Liever geen tomaten en paprika aan de salade toevoegen, dat geeft snel een opgeblazen gevoel.
Tip 4 Een endorfinerijk diner
Nu kun je eigenlijk hetzelfde gaan doen als met de lunch met dit verschil dat je het eitje voor de vis of vlees verwisseld. Met 2 personen kun je gemakkelijk een eenpansgercht maken, met 4 personen is het handiger twee pannen te gebruiken. De basis bestaat altijd uit een goede olie (olijfolie) met knoflook, ui en kruiden. Wat de kruiden betreft kun je je nu echt gaan uitleven. Ga bij een goede Toko kun je veel verschillende kruiden kopen. Let wel op de zoutgehaltes.
Extra tip: chocolade van 85% cacao of meer geeft ook veel endorfines.
Veel kookplezier als je aan de slag gaat met deze tips!
Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek www.kokenzonderpakjes.nl. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl .
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” zie www.kokenzonderpakjes.nl”
Dank je wel voor de goede tips! Mijn zoon van 9 jaar, groeit snel, heeft dyslexie wat hem veel energie kost (want hij wil het zo graag goed doen) maar is vaak na school moe en somber. Andere voedingstips zijn altijd welkom!
Ik ben benieuwd of het aanpassen van voedingspatronen hem positief kunnen beinvloeden.
Hij houdt erg van yoghurt en muesli/creusli dus het ontbijt zal zeker een positief ontvangst krijgen.
Thnx.
Beste Charlotte, mijn ervaring met hersenstimulatie met voeding is dat vooral goede vetten belangrijk zijn. Volle yoghurt met noten (geen muesli en cruesli) zijn dan nodig en als mineralen geef je dan vers of diepvriesfruit. Verder zijn eitjes een goede basis voor goede vetzuren. Ook is een omega3 preparaat dan nodig omdat je met de voeding alleen niet aan voldoen kunt komen om de hersens te helpen. Meer specifieke details zal ik moeten afstemmen op jullie specifieke situatie. Op mijn website http://www.fysikosvoeding.nl kun je daar meer over lezen.