Blog

Buikklachten bij kinderen

Voor veel ouders is het lastig om onderscheid te maken tussen verandering in gedrag door werkelijke fysieke problemen en aandacht trekkerij van een kind. Wanneer ga je naar de huisarts, wanneer kun je zelf aan de slag en met welke problemen moet je werkelijk aan je voeding gaan denken?

Buikklachten ontstaan vaak op jonge leeftijd
De meeste buikklachten ontstaan al vaak op jonge leeftijd of direct na de geboorte. Het komt vaak voor dat met het veranderen van de voeding (van borst- naar kunstvoeding) krampjes en pijn ontstaan. Als er vanaf de start al problemen zijn kun je helaas ook aan een pathogenen belasting denken die van de moeder op het kind is over gegaan. Daarom is een gezonde darm voor de zwangerschap zo ontzettend belangrijk. Kijk dus goed wanneer de klachten zijn gestart.

Voedingsadviezen zorgen voor darmproblemen
In de officiële richtlijnen van de overheid wordt al op heel jonge leeftijd voor kinderen brood geïntroduceerd. Dat brood (en dan vooral de volkoren producten) zorgen voor een aanval op de nog onvolgroeide darmwand en daardoor kan de wand niet op de juiste wijze ontstaan. Door deze aanvallen ontstaat er stress in het lijf en dus reageert een jong kind met huilen en mogelijk ook met een verhoogde lichaamstemperatuur. Door het eten van gluten is het ook heel logisch dat er pijn ontstaat omdat het lijf de schade aan het herstellen is. Ook later kunnen de krampen na het eten starten. Veel kinderen WILLEN ook eigenlijk geen brood eten op jonge leeftijd. De argumentatie van de overheid is dat er vooral vezels nodig zijn voor een goede darmpassage. Groenten zijn een beter alternatief voor vezels.
Zuivel en kaas producten kunnen ook zorgen voor reacties van de darm. Vaak is het de stof caseïne waarop een reactie ontstaat. Zowel de gluteïne (uit granen) als de caseïne (uit bewerkte zuivel) kunnen voor darmproblemen zorgen.

Groenten zijn betere vezelbronnen.
Mijn advies is om de gezonde vezels vooral uit groenten te halen. Het verwarmen van de groenten kan vooral door te stomen of te stoven. Koken in ruim water (en dan het water weggooien) zou ik niet doen omdat dan een groot deel van de mineralen zijn verdwenen. Groenten mogen eigenlijk gewoon onbeperkt worden genomen. Het is super gezond voor de groei van de goede bacteriën in de darm en ‘jong geleerd is oud gedaan’, is altijd geldig.

Rauwmelkse producten
Vaak zijn rauwmelkse producten bij jonge kinderen geen probleem. Yoghurt of kwark variaties bij de boer zelf gekocht worden heel vaak wel goed verdragen. Bij sommige boeren kun je eventueel ook biest kopen, dat is prima te gebruiken voor jonge kinderen. Heel vaak worden dan weer adviezen gegeven om alles te verhitten, dat zou ik juist niet adviseren, dan kun je net zo goed een product uit de winkel kopen.

Stress als oorzaak?
Jonge kinderen willen graag veel onderzoeken, ze willen alles ondersteboven trekken om goed onderzoek te doen. Te vaak ‘stoppen’ van dit gedrag kan er voor zorgen dat een kind zich terug gaat trekken en niet meer wil onderzoeken. Soms, maar eigenlijk relatief weinig ontstaan er dan ook fysieke problemen. Die fysieke problemen kunnen zich uiten in darmklachten maar kunnen ook andere effecten geven. Natuurlijk is het wel nodig dat er een veilige omgeving is om te ‘ontdekken’, dat is prima te organiseren als je er aandacht aan besteed. Ook het geven van exacte en duidelijke grenzen is heel prettig voor een kind. Je kunt natuurlijk wel uitleggen waarom die grenzen er zijn (afhankelijk van de leeftijd natuurlijk)

Onbegrepen studie-barrières
Heel vaak ontstaan buikklachten, misselijkheid of draaierigheid na of rond schoolbezoek. Dat kan bijvoorbeeld komen door een woord dat niet volledig is begrepen, een symbool dat niet bekend was of een afkorting die niet echt duidelijk was. Andere studie barrières zijn bijvoorbeeld een gebrek aan massa of een overgeslagen gradiënt. Als een leerkracht deze niet kent en er dus geen rekening mee houdt kan een kind met buikklachten en misselijkheid thuiskomen. Bij de Stichting voor Effectief Onderwijs kun je boekjes kopen en lessen volgen om als ouders volledig op de hoogte te zijn van de fysieke reacties die kunnen ontstaan door studie-barrieres.

Voeding aanpassen helpt wel altijd
Bij het toevoegen van meer eiwitten en goede vetten zorg je er in ieder geval voor dat de basismechanismen van een lijf in de groei goed kunnen werken. Goede bronnen zijn dan eitjes, vis, vlees, roomboter en bijvoorbeeld olijfolie. Alleen dit eten is ook niet genoeg. Zo veel als mogelijk triggervrije-groenten zorgen, zeker bij buik en darmklachten, voor en betere werking. Supplementen zoals goede visolie met de juiste verhouding van EPA en DHA en aloe vera dranken zijn een mooie start van een gezond lijf in de groei.

Weer lekker onderzoeken
Een gezond kind gaat dan weer vanzelf op onderzoek uit en wil ook graag leren. Nieuwe dingen bekijken en onderzoeken is nu eenmaal het mooiste dat er is. Een positief, actief en onderzoekend kind is een gezond kind.

Geen standaarden
Voor iedere specifieke situatie moet dus naar veel diverse zaken worden gekeken. Soms is het heel erg duidelijk dat er werkelijk een fysiek probleem is dat aangepakt moet worden. De andere zaken (zoals studie barrières) moeten ook goed bekeken worden. Pas dan kun je weten dat je de juiste aanpak hebt.

 Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots.’ Samen met Jolanda Dorenbos heeft ze de opleiding voor therapeuten DarmExpert opgericht. Met het laboratorium MGlab werken Jolanda en Annette samen en geven geaccrediteerde trainingen voor therapeuten. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek ProefjeRoots. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. voeding kun je meer informatie vinden op FysikosVoeding.

Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” en “Proef je Roots” eigenaar van FysikosVoeding en opleider “DarmExpert

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

No Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.