Blog

Microbioom onderzoek; wetenschap in ontwikkeling

Mensen en dieren die zich in een natuurlijke omgeving bevinden zijn prima instaat om zich te handhaven. Diverse organismen leven in perfecte samenwerking (symbiose) met elkaar en voor en door elkaar. De term het microbioom wordt meestal gebruikt om te verwijzen naar die micro-organismen die van nature samenleven met een plant of dier en de mens. De laatste jaren is steeds meer onderzoek gedaan naar de samenstelling en de doelstellingen van al deze organismen. Er wordt steeds meer duidelijk en er komen ook steeds meer vragen bij. In ieder geval een gebied in volle beweging.

Wat kun je meten?
Met een microbioom meting kun je zien welke bacteriën er aanwezig zijn in de darm op het moment van de test. Om een goede interpretatie van de uitslag te kunnen geven moet je dus in ieder geval kennis hebben van de voeding van de persoon op het moment van de test, de voeding over de afgelopen maanden en of en welke klachten er zijn bij de persoon. Een test doen ‘voor de fun’ kan natuurlijk altijd maar of dat zinvol is, is niet bekend.
Een deel van de bacteriën die je vindt ‘hoort bij de persoon’ en een deel van de bacteriën zal groeien of juist achterwege blijven onder invloed van de voeding. Je kunt je microbioom dus maar gedeeltelijk beïnvloeden.
Sommige bacteriën zijn pathogeen (ziekteverwekkend) en die wil je dus NIET in je darm hebben, of in ieder geval niet te veel. Kennis om deze gegevens goed te interpreteren is dus echt noodzakelijk omdat je anders echt geen idee hebt waar je naar zit te kijken.

Wat kun je NIET meten?
Soms willen mensen weten of er een tumor aanwezig is in hun darm en soms willen mensen weten of er ontstekingen zijn in de darm. Met een microbioomtest kun je dat niet uitsluiten, daar zijn andere onderzoeken voor nodig. In mijn blog: ontlastingstesten zinvol of niet kun je daar meer over lezen.  

Groeien specifieke bacteriën om te beschermen?
Inmiddels is wel de ervaring dat bij sommige personen voorbeeld bacteriën die diabetes verminderen of bacteriën die tumoren remmen gevonden worden in het microbioom. Dat is wel heel interessant omdat je dan wellicht zou kunnen concluderen dat er dus in de darm een mooie bescherming aanwezig is. Bij anderen die ook klachten hebben en waar (door de aanvullende onderzoeken) bij voorbeeld parasieten worden gevonden zien we dat niet altijd. Of deze bacteriën groeien om te beschermen of dat ze groeien omdat er al een tumor of een diabetes IS kan niet worden gezegd. Het is op dit moment gewoon heel interessant om te zien wat er allemaal gebeurt.

Kun je TOCH iets doen na een test?
Gelukkig wel. De ervaring leert dat door het doen van een microbioom test (naast een ontstekings-pathogenen test) er heel veel puntjes op de i gezet kunnen worden door het microbioom te bestuderen. Na de basis screening is het dan makkelijker om specifieke kruiden, probiotica en voeding te adviseren zodat er een sneller resultaat behaald kan worden.

Welke klachten kun je aanpakken?
Eigenlijk is dit heel divers. Pijn, jeuk (vooral van de huid), diarree, constipatie, hormoon gedoe, PMS, PCOS, endometriose, een wazig hoofd, concentratie problemen en natuurlijk specifieke darm-dingen als IBS, SIBO, Crohn, Colitis ulcerosa, opgeblazen gevoel, misselijkheid, duizeligheid en nog heel veel meer klachten kun je verminderen of gewoon laten verdwijnen na een specifieke behandeling. De tijd die nodig is zal voor iedere persoon en iedere klacht anders zijn. Vaak is geduld een schone zaak naast een voeding die uitgaat van zo natuurlijk mogelijke bouw-en hulpstoffen.

Is alleen een microbioom zinvol?
Ik vind van niet. Alleen een microbioom geeft niet de inzichten in de OORZAAK van de dysbiose (onbalans). Het microbioom geeft alleen de bacteriën aan die in de darm op dit moment aanwezig zijn. WAAROM ze aanwezig zijn en hoe de disbalans zou kunnen zijn ontstaan kan alleen worden geïnterpreteerd NA een test op bijvoorbeeld Candida en Parasieten en Calprotectine of Zonuline om te bekijken wat er in de darm mis is. Op dit moment gebruik ik het microbioom onderzoek om de puntjes op de i te zetten om zo een sneller herstel te regelen.

Via welk laboratorium test ik?
Vanwege jarenlange goede ervaringen met MGlab en de recente samenwerking met darmklachten.nl vraag ik daar de testen aan. Kennis, overleg, ervaring en goede ondersteuning voor cliënten zijn daar prima op orde. Ontwikkelingen en de nieuwste stand van zaken worden bijgehouden en er wordt telkens meer ontwikkeld.

Wil je meer weten?
Persoonlijk contact kan altijd via FysikosVoeding. Als je een therapeut bent kun je je ook aanmelden voor korte (en langere) opleidingstrajecten. Op MGlab en DarmExpertwww.darmexpert.nl kun je recente data vinden.  

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots.’ Samen met Jolanda Dorenbos heeft ze de opleiding voor therapeuten DarmExpert opgericht. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek ProefjeRoots. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. voeding kun je meer informatie vinden op FysikosVoeding  

Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” en “Proef je Roots” eigenaar van FysikosVoeding en opleider “DarmExpert”
Samenwerking met MGlab en het geven van lessen in samenwerking zijn onderdelen die zijn toegevoegd aan het programma.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

No Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.