Blog

Stress en darmen, is er een relatie?

Gedoe in de darmen geeft vaak een gevoel van stress. Maar ‘een gevoel van stress’ is nogal lastig te definiëren. Bovendien kan ‘een gevoel van stress’ ook door externe factoren worden geactiveerd. Geldzorgen, zorgen over je gezondheid, angst voor het verlies van je baan om maar een paar voorbeelden te noemen, kunnen je stress geven.

Dus wat is stress en wat is darm-stress?
Stress kun je wat mij betreft het beste definiëren als ‘te veel acties waar je voor je gevoel te weinig aan kunt doen’, als je er IETS aan had kunnen doen dan was dat al minder stress geweest. Dit gaat dus om alles wat er om je heen gebeurt, zowel thuis als op je werk, in je vrijwilligers werk of waar je ook maar wilt zijn.
Darm-stress kun je definiëren als ‘alle sub-optimale activiteit in de darm’. Onder sub-optimale activiteit kun je dan verstaan; een tekort aan bouwstoffen en/of tegelijkertijd een teveel aan triggerstoffen. Als je alle bouwstoffen geeft en geen trigger stoffen dan wordt op den duur de darm vanzelf gezond. Dit kan wel heel erg lang duren dus is het handig om eerst te kijken naar wat de oorzaken van de sub-optimale activiteit in de darm is. Dit kan een heel erg uitgebreid onderzoek nodig hebben maar dat is niet perse altijd nodig.

Wat is nu oorzaak en wat is nu gevolg?
Daar zijn de meningen over verdeeld en wat mij betreft mag je daar je eigen mening over hebben. Als ik met mensen spreek hoor ik wel eens dat hun gedrag helemaal wordt beïnvloed door hun emoties en dat stress de oorzaak is van hun vaak negatieve emoties. Ik kan me heel goed voorstellen dat dat helemaal waar is, alleen geeft deze kijk op de zaak niet zoveel mogelijkheden om er ‘iets aan te kunnen doen’. Daarom kijk ik liever vanuit de andere kant omdat het dan veel makkelijker is om in actie te komen.

Stel je eens voor dat er specifieke stoffen kunnen zijn die stress in je lijf kunnen veroorzaken? Zou dat dan ook jouw emoties kunnen beïnvloeden?
Je hebt vast wel eens gemerkt dat je van sommige voeding blij wordt en van sommige voeding verdrietig. Vaak hoor ik dat vooral van mensen in relatie tot suikers. Suikers staan voor heel veel mensen in de ‘verboden’ hoek als het gaat om triggerstoffen. Nu zijn er nog veel meer triggerstoffen die in je lijf stress kunnen veroorzaken en daardoor dus een valkuil kunnen zijn om sneller in negatieve emoties uit te kunnen komen. Zou je alle triggerstoffen willen kennen? Zou dat je helpen om positiever te zijn?

Stel je nu een voor dat je ALLE triggerstoffen uit je voeding haalt en dat je tegelijkertijd ALLE voedingsstoffen in je voeding stopt. Zou je je dan kunnen voorstellen dat je lijf daar heel blij van gaat worden? Kun je je dan ook voorstellen dat je emoties dan positief worden en dat je dan meer gedaan krijgt? Zou dat niet fantastisch zijn?
Natuurlijk vraag ik van je dat je in actie komt. Ook al heb je negatieve gevoelens, ook al heb je al vele malen geprobeerd ‘iets aan je voeding te doen’, nu gaan we het gewoon samen aanpakken.

Je ontvangt van mij een lijstje met alle triggers EN alle voeding. Je gaat aan de slag en we gaan zien wat het effect is. Soms gebeurt het dat er al met 2 tot 4 weken tussen de 70-80% verbetering optreedt. Dat is mooi, dan was er niet een heel groot onderliggend probleem. Soms gebeurt dit ook niet, wordt het juist erger of verandert er niet zo veel. Ook dat maak ik vaak genoeg mee. Dat is het moment om te gaan testen en goed te kijken wat er onderliggend is. Dan kan er na een test weer een goed plan van aanpak gemaakt worden op basis van de test gegeven.  

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots.’ Samen met Jolanda Dorenbos heeft ze de opleiding voor therapeuten DarmExpert opgericht. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek ProefjeRoots. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. voeding kun je meer informatie vinden op FysikosVoeding  

Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” en “Proef je Roots” eigenaar van FysikosVoeding en opleider “DarmExpert”

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

No Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.