Blog

Je immuunsysteem, wat is dat?

De afgelopen weken wordt er heel veel gesproken over ‘het immuunsysteem’ en het opbouwen van ‘groepsimmuniteit’. Om me heen merk ik dat er veel vragen zijn. In deze en komende blogs zal ik mijn best doen om helderheid te geven. Er zijn een groot aantal verschillende termen in omloop die eigenlijk hetzelfde betekenen. Om ervoor te zorgen dat je zo goed mogelijk ‘thuis’ raakt in de terminologie (woordgebruik) gebruik ik in mijn blogs zoveel mogelijk synoniemen.

Welke vragen hoor ik dan om me heen?
Wat is dan een goed werkend immuunsysteem of wat is dan een slecht werkend immuunsysteem, zijn daar dan ook gradaties in? Ik ben nooit ziek dus mijn immuunsysteem werkt goed. Hoe kun je dan immuniteit organiseren? Of wat is immuniteit eigenlijk? Daarnaast hoor je ook ‘groeps-immuniteit’. Wat is dat en waarom is dat belangrijk?
Als je het nieuws volgt kan ik me heel goed voorstellen dat je je dit wellicht allemaal afvraagt. Mogelijk zijn er meer mensen die deze vragen hebben, of ben jij diegene die denkt, ‘ach het zal wel overwaaien’?

Wat betekent immuun?
Het woord komt van oorsprong uit het Latijn en betekent ‘vrij’ of ‘onvatbaar’. Verder is immuun ook bekend als ‘onbelast, onschendbaar, onbeïnvloedbaar of niet onderworpen zijn aan wetten’. Achtergronden kun je zelf hier http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/immuun
vinden. Als je dus zegt, ‘daar ben ik immuun voor, kan iets je niet raken of beïnvloeden.

Ik ben er dus voor je ingedoken.
Als je immuun bent dan ben je dus ongevoelig of onvatbaar of on-beïnvloedbaar. Dat is in dit geval met het Corona-virus om ons heen wel handig lijkt me. Een goed werkend immuunsysteem zorgt er dan bijvoorbeeld voor dat je niet heel erg ziek wordt. Bewust zeg ik, niet heel erg ziek. Het is WEL mogelijk dat je kortdurend wat verhoging krijgt en wellicht een paar dagen of misschien een paar uur lichte verschijnselen. Door deze reactie van het immuunsysteem gaan er allerlei acties aan de slag. Aan het eind van de acties ben je voor deze variant van het Corona-virus immuun oftewel ongevoelig geworden.

In mijn volgende blogje leg ik uit wat de 3 delen van het immuunsysteem zijn. Nu eerst iets over de leeftijd van de mensen die er aan overlijden en over ‘onderliggend lijden’.

Wat is nu weer ‘onderliggend lijden?’
Met onderliggend lijden wordt bedoelt dat er nog een andere aandoening onder de aandoening zit die je ziet. Bijvoorbeeld; iemand was diabetes patiënt, had ook al een hartaandoening en werd toen besmet met het Corona-virus. Dat is een situatie van onderliggend lijden en dan is de kans dat je heel ziek wordt van het virus groter. In de cijfers zie je ook terug dat de meeste mensen die overlijden meerdere andere ziekten al hebben en dan daar bovenop met het virus zijn besmet.
Dit betekent dus ook dat als je GEEN last hebt van onderliggend lijden de kans dat je heel erg ziek wordt dus heel klein is.
Dit gaat dus alleen maar over 1 persoon. Dus als je NU gezond bent, geen onderliggend lijden hebt EN NU je best doet om gezond te eten en wat te bewegen dan is de kans dat je heel erg ziek wordt of overlijdt aan het Corona-virus heel erg klein. De kans is klein en dat betekent dus dat er OOK mensen zijn die WEL heel ziek worden, op middelbare leeftijd zijn en GEEN onderliggende lijden hebben. Het gaat dus elke keer om een GROTERE of een KLEINERE kans.

Groeps-immuniteit. Wat is dat?
Dit is een vorm van indirecte bescherming tegen infectieziektes die wordt bereikt doordat een groot deel van een populatie (groep) immuun (ongevoelig) is voor een infectie waardoor deze zich niet of moeilijk kan verspreiden. Het gaat erom dat het grootste deel van de groep in aanraking is geweest met het virus waardoor het lichaam antilichamen (beschermers) heeft aangemaakt. Er zijn waarschijnlijk al heel veel meer mensen dan nu bekend met het virus besmet geraakt. Die zijn niet zo heel erg ziek geworden en dus zijn ze niet getest. Deze mensen dragen WEL bij aan de groeps-immuniteit, helaas zijn de aantallen daarvan niet bekend. https://nl.wikipedia.org/wiki/Groepsimmuniteit

Natuurlijk wil je gewoon weten wat je ZELF kunt doen om je immuunsysteem te versterken. Gezond eten, bewegen en geen stress zijn termen die je dan telkens terug hoort komen. Ook hier kun je weer een hele boom over opzetten. Voor nu maar gewoon een tip om zelf mee aan de slag te kunnen.

Gezond eten
Mijn advies? Boeren Omeletten!
Mijn advies is dus om bij de lunch met regelmaat een BoerenOmelet te nemen. Lekker, goed vullend en heel goed voor je immuunsysteem. Omdat je elke keer andere groenten en kruiden kunt gebruiken eet je dus elke middag anders. Eet smakelijk!

Het woord omelet is ontleend aan het Frans en Latijn en kun je het beste vertalen als ‘een schijfje ei’. De toevoeging ‘boeren’ is niet direct ergens terug te vinden maar betekent in de volksmond ‘met groenten’. http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/omelet.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots.’ Samen met Jolanda Dorenbos heeft ze de opleiding voor therapeuten www.darmexpert.nl opgericht. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek www.proefjeroots.nl Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl .
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” en “Proef je Roots” www.proefjeroots.nl en opleider ‘DarmExpert” www.darmexpert.nl

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.