Doelstellingen formuleren? Ja, ook in gezondheidszorg!
Om me heen hoor ik nogal bijzondere berichten van mijn klanten. Bijvoorbeeld; ‘Mijn arts zegt dat als ik niet doe wat hij zegt dat ik dan binnen een paar maanden zeker dood ga’, of mijn ‘diëtist vertelt me wat ik moet eten en ze luistert helemaal niet wat ik wil!’. Er zijn er nog veel meer in heel veel variaties maar ik denk dat er iets grondig mis is. De personen waar het om gaat kunnen op geen enkele manier aangeven wat ze willen, wat HUN einddoel is of HOE ze iets willen aanpakken. Hoe doe je dat anders?
Mijn visie op deze zaken is heel anders dan er regulier wordt gekeken dat is duidelijk. Ik wil van mijn klant weten wat het einddoel is als eerste stap.
Dit is echt niet heel erg moeilijk om voor elkaar te krijgen maar je moet wel even goed doorvragen. Meestal weten mensen wel wat ze NIET willen. Bijvoorbeeld; geen pijn, minder plassen, minder onrust in hun hoofd of in hun benen of minder gewicht. Logisch want daar hebben ze last van. Alleen, om een doelstelling te krijgen kun je geen plan maken op iets wat iemand NIET wil, wel op iets wat iemand WEL wil. De eerste stap is dus formuleren dat iemand wil doorslapen in de nacht bijvoorbeeld. Dan moeten we ook precies achterhalen hoe vaak iemand wakker wordt om te plassen op dit moment (een getal dus!) om in de loop van de tijd te kunnen weten of het beter gaat….. mensen vinden deze werkwijze prettig omdat ze daardoor ACTIEF worden ingezet bij het verbeteren van hun EIGEN gezondheid. Nu is dit voorbeeld van te veel plassen gelukkig makkelijk op te lossen door meer mineralen binnen te krijgen en dus is deze doelstelling niet zo lastig in zichzelf.
Nu komt het moment van de tussendoelen en de verbeter acties zodat mensen ZELF weten dat ze op de goede weg zijn.
Stel, er komt een klant met een auto-immuunaandoening. Dan is alleen beter slapen niet DE oplossing (wel een deel trouwens) maar moet er naar nog veel meer gekeken worden. Iemand zal bijvoorbeeld het dag/nacht ritme moeten gaan verbeteren. Dat betekent bijvoorbeeld dat er maximaal 12 uur per dag iets wordt gegeten… Dat zullen OOK de mineralen moeten worden opgevoerd (meer groenten dus) EN zal de darm optimaal moeten werken om goede voedingsstoffen te KUNNEN opnemen. Nu moeten dus de darmtriggers uit de voeding (brood, pasta, rijst, aardappels, paprika, tomaat, aubergine, melk en peulvruchten) dat is een veel grotere klus voor iemand. Supplementen zullen ook moeten worden toegevoegd om de balansen te kunnen herstellen. Omdat iemand dus niet in 1 week van een auto-immuunaandoening af is komt de factor tijd er bij… Nu kun je dus per week wel weer doelen stellen en goed kijken of het lichaam de goede kant op gaat. Als iemand binnen een week van 10 x plassen in de nacht naar 3x gaat is dat dus een grote verbetering. MAAR pas na een paar maanden komen de andere processen beter op de rit en intussen moet je mensen op deze goede weg laten blijven.
Kennisoverdracht en extra ondersteuning zijn in deze periode noodzakelijk
Kennis is noodzaak. Dat is ook de reden dat ik mijn klanten vaak nog een paar lezingen van me in het land laat volgen, natuurlijk adviseer is ons kook-kennis boek erbij en voor klanten hebben we een speciale facebook pagina ontwikkeld met een groot aantal webinars over uiteenlopende onderwerpen. Zo kan iedereen zelf lekker grasduinen op verschillende manieren tussen de verzamelde kennis en kunnen mensen zelfs vragen stellen aan de andere leden van de groep. Dat is heel erg leuk om te ervaren. Vaak gaan mensen dan ook zelf enthousiast aan de slag om ook andere mensen hiervan meer kennis mee te geven.
Tijd en geduld, maar vooral goede onderbouwde antwoorden en een serieus en inhoudelijk gesprek
Doordat mensen van te voren lijsten hebben ingevuld met klachten en doordat ze ook allerlei tips en trucs (en recepten) krijgen aangeboden waar ze mee kunnen experimenteren voelen mensen zich gehoord. Het maakt dan niet meer uit dat het langer duurt. De meeste klanten weten dat allang, ze zijn alleen op zoek naar de goede antwoorden en gesprekspartners die willen blijven doorzoeken naar oplossingen.
Doelstellingen formuleren en aangeven wat het stappenplan is om vooruit te komen is dus erg noodzakelijk en ook niet heel erg moeilijk om te doen. Dat iets niet binnen een week opgelost zal zijn begrijpen de meeste mensen echt wel. Dat ze zelf iets moeten doen is ook echt geen probleem… Als ze het idee krijgen dat ze het bos in worden gestuurd gaan ze natuurlijk niet aan het werk… dat is vrij logisch!
Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots.’. Tips en trucs om lekker te eten en nog andere specifieke ondersteuning is te vinden in het boek Proefjeroots. Verder schrijft Annette voor vakbladen zoals De schoonheidsspecialist, het blad van de NVST en Homeopathie magazine. Annette werkt inmiddels in het land samen met meer dan 100 diverse gezondheidsprofessionals en ze traint en begeleidt individuen die meer over het lijf en de darm in het bijzonder willen weten. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl . Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden auteur van Proefjeroots
No Comments