Afkoelen en verwarmen, hoe doe je dat goed?
Over afkoelen kom ik in allerlei bronnen ook veel incorrectheden tegen. Goed om een keer duidelijk te maken wat wel handig is.
Tip 1 Koel snel af
Je gerecht heeft vaak een temperatuur van rond de 30 tot 35 graden als je het gaat eten, dat is precies de temperatuur waarop veel bacteriën lekker willen groeien. Vaak wordt er gezegd dat langzaam afkoelen beter is, het probleem is dan dat de bacteriën meer tijd hebben om te groeien, snel afkoelen is dus nodig. Het liefst wil je het gerecht als je het wilt bewaren naar een temperatuur van onder de 10 graden hebben zodat je het in je koelkast kunt bewaren.
Tip 2 Hoe doe je dat goed, snel afkoelen?
Als je een gerecht net hebt bereid en je wilt een deel nu opeten en een deel bewaren dan kun je het deel dat je wilt bewaren afkoelen door het in een glazen schaal in het water te zetten. Koud water neemt snel de warmte van het gerecht op. Je ovenschotel koelt nu af aan de zijkanten, de binnenkant blijft nog erg warm. Vervang dus een paar keer in 5 tot 10 minuten het water om je eten heen. Na maximaal een kwartier zet je het eten in de koelkast of zelfs in de vriezer. Je zult wel in het eerste halfuurtje af en toe moeten ontluchten of het eten helemaal niet afdekken. Als je het afdekt moet alle lucht er wel uit zijn. Kijk wat handig is voor jou.
Tip 3 Hoe lang kun je het bewaren?
Als je de gerechten in de koelkast wilt bewaren wil ik je aanraden om dat niet langer dan 2 tot maximaal 4 dagen te doen. In de vriezer (als je het goed luchtdicht hebt verpakt) kun je gerechten wel een maand bewaren. Vis gerechten zou ik niet invriezen, vlees en eiergerechten is geen probleem. Het slimste is om er ook een datum op te zetten en aan te geven wat er inzit. Na een paar dagen weet je dat echt niet meer is mijn ervaring.
Tip 4 Gekoelde of ingevroren gerechten volledig doorwarmen voordat je opdient
Hoe goed je ook je best hebt gedaan om je gerecht snel af te koelen je hebt toch een risico op bacterie groei. Daarom is het slim om wat je gaat opwarmen goed door te roeren. Gebruik een koekenpan of een oven en maak de stukjes klein zodat de lucht overal goed bij kan. Op het vuur verwarmen is het makkelijkst. Zorg er wel voor dat je het direct na het opwarmen eet, nu nog lang laten staan is een risico. De magnetron gebruik je natuurlijk niet, alles wat je daar in hebt gehad is geen voeding meer helaas.
Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots.’ Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek www.kokenzonderpakjes.nl. En Proef je Roots Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl . Daarnaast heeft ze samen met Jolanda Dorenbos de geaccrediteerde opleiding DarmExpert voor therapeuten ontwikkeld. Op www.darmexpert.nl kun je de de opleidingsdata en locaties vinden.
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” en Proef je Roots. Opleider www.darmexpert.nl
1 Comment