4 Voedingstips voor een goede darmwerking
Een gezond lichaam begint bij een gezonde darm. Inmiddels zijn veel mensen daarvan doordrongen. Wat is nu voeding voor de darm en welke vulling valt de darmbacteriën en de darmwand zelf aan?
Tip 1 Eet eiwitten
Onze darm is met een oppervlakte van bijna een voetbalveld ons grootste contact met de buitenwereld. De cellen in je darmwand (epitheelcellen) zijn voornamelijk opgebouwd uit aminozuur constructies. In vis, eieren en vlees kun je die vinden. Als je vegetarisch leeft is het lastig om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eet in die situatie 1 kilogram groenten per 10 kilogram lichaamsgewicht per dag.
Tip 2 eet geen nachtschade en granen
Nachtschade zoals paprika, tomaten, aubergines en aardappels kunnen de darmwand aantasten. De aanval richt zich rechtstreeks op de tight-junctions van het darmepitheel. De tight-junctions zijn verbindingen die als ‘douane beambten’ de darm dicht houden voor indringers. In een normale situatie kunnen de cellen via de tight-junctions met elkaar communiceren. Indien de douane beambten niet meer functioneren komen er stoffen in de bloedbaan die er niet horen. Het immuunsysteem moet dan aan het werk. http://www.jci.org/articles/view/32636/figure/8 Ook brood zorgt voor een dergelijke aanval net als pasta’s en ‘gezonde tussendoortje’ die van granen gemaakt zijn.
Tip 3 Zorg voor goede vezels
Groente en aloe vera zorgen voor een goede vezelvoorziening in je darm. Hierdoor kunnen de goede bacteriën beter groeien en dan is er dus simpelweg geen ruimte voor slechte bacteriën. Het lijkt een beetje simpel, en dat is het ook…..het gaat gewoon om concurrentie. Daarom adviseer ik dagelijks 1 kilo biologische groenten per persoon. Veel mensen vinden dat veel, een alternatief is aloe vera dranken gecombineerd met zo veel mogelijk groeten. Let wel op de kwaliteit, het gaat om zuivere aloe vera.
Tip 4 eet geen suikers
Suikers organiseren een disbalans op hormonaal gebied. Die disbalans tast ook de darmbacteriën aan. Bovendien vinden veel schimmels suikers heel erg lekker en krijgen zo dus een goede voedingsbodem waardoor de disbalans nog groter wordt. http://www.fysikosvoeding.nl/gezonde-voeding/gezond-eten om te kijken hoe bloedsuikers instabiel maken.
Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots’. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek www.kokenzonderpakjes.nl. en www.Proefjeroots.nl.Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl .
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” zie www.kokenzonderpakjes.nl
No Comments