<strong>Type 2 Diabetes en aloe vera, is er een relatie?     </strong>

Diabetes Type 2 is de meest voorkomende vorm van Diabetes. In 2019 waren er naar schatting 1,1 miljoen mensen bekend bij de huisartsen met deze aantekening wat rond de 6% van de bevolking is. Opvallend is dat, de leeftijd waarop diabetes ontwikkeld wordt, daalt. Steeds jonger krijgen mensen te maken met bloedsuiker disbalansen en daarna Diabetes

Aloe vera ondersteuning
In aloe vera zitten naast specifieke stoffen die steeds meer worden onderzocht ook pro-biotische vezels, deze helpen mee met de groei van beschermende bacteriën in de darm. Zo kun je met 1 drank zowel de darm helpen en door die ondersteuning ook de bloedsuikers beter in balans krijgen.

Voeding is de basis
Voedsel met een laag-glycemische index is noodzakelijk in het voorkomen en behandelen van diabetes. Voedsel dat zo min mogelijk (liefst niet) is bewerkt voldoet daar vanzelf aan. Vis, vlees, eitjes, groenten, kruiden, noten, zaden en fruit is daarom altijd de basis van een gezonde voeding. Zelfs als je deze ingrediënten in de lokale supermarkt haalt zie je al heel snel winst in de bloedsuikers. Het maken van een extra kwaliteitsslag door de ingrediënten bij de lokale telers en boeren in te kopen zorgt voor nog meer vezels. Dit is beter voor het lijf, ze zijn smakelijker en voller waardoor je er minder van gaat eten. Zo kun je vanzelf relatief makkelijk afvallen.  

Wat is diabetes
Diabetes wordt gezien als een langdurig hoge bloedsuiker die een risicofactor vormt voor het ontwikkelen van oog-, nier, hart- en vaatziekteproblemen en waardoor op de lange termijn ook neurologische problematiek kan ontstaan.
Er zijn diverse manieren om disbalansen te meten. De bekendste is het nuchter prikken van bloed via de huisarts om zo te kijken wat de huidige stand van zaken is (korte termijn meting). Een andere wijze is met een HbA1c meting waarbij vooral naar de hoeveelheid versuikerd glucose wordt gekeken en wat meer een lange termijn beeld geeft. Onderzoeken bekijken soms beide meetmethoden of onderzoeken richten zich op onderzoeken op proefdieren die expres diabeet zijn gemaakt.

Aloe vera inzetten bij Diabetes
Een vrij recent onderzoek bij muizen (2022) toont aan dat winsten te behalen zijn met het dagelijks gebruik van aloe vera dranken. In het onderzoek zijn muizen genomen die door het gebruik van middelen (streptozotocin) diabetes zijn gemaakt. Bij deze muizen zijn geen voedingsaanpassingen gedaan en dus is alleen het effect van de aloe vera op deze muizen gemeten. Persoonlijk adviseer ik altijd om zeker ook de voeding aan te passen omdat je dan een beter effect hebt. Dit betekent natuurlijk wel dat de aloe vera dranken ingezet kunnen worden als je ‘weet dat je iets verkeerd’ hebt gegeten om je lijf dan weer sneller op de rit te krijgen.

Wat kun je van Aloe Vera verwachten?
De belangrijkste effecten zijn weergegeven in een grafisch overzicht. Het gaat om anti-oxidant werking, anti-ontstekings werking, anti-diabetische werking, anti-lipidemia werking (bloedvetten verbeteren), wondherstel en Antimicrobieel en probiotische activiteit.
Dit betekent dat Aloe Vera een veel bredere werking heeft dan de Diabetes alleen. Veel problemen zoals ontstekingen en een disbalans in de darm komen heel vaak samen voor met het ontwikkelen van Diabetes waarbij het nog niet duidelijk is of er eerst een disbalans in de darm was waardoor de bloedsuiker niveau’s voor een lange tijd oplopen zodat Diabetes kon ontstaan of dat er een andere oorzaak voor het ontstaan is.

Gebruik op de huid.
Duidelijk is wel dat Aloe Vera veel kan doen om de wonden die zowel bij Diabetes type 1 als type 2 vaker voorkomen kan helpen herstellen. Dit gaat zowel om het gebruik van de aloe vera op de huid als het inwendig gebruik van aloe vera.

Bioactieve stoffen
Er zijn 75 nutrienten gevonden in de aloe vera en 200 bio-active stoffen zoals anthraquinonen, vitamines, phytosterolen, polysachariden, essentiële suikers, aminozuren en verschillende micronutrienten als mineralen. Door de veelheid aan stoffen zijn veel werkingsmechanismen mogelijk.

Receptor gevoeligheid
De Anthraquinonen zijn vooral de stoffen die de anti-diabetische werking hebben. Ze verhogen de glucose tolerantie en insuline gevoeligheid via een up-regulatie systeem van de Insuline receptor substraten-1 (IRS-1) en phophoinositide-3kinas (PI3K).

Melatonine
In aloe vera is melatonine aanwezig. Melatonine kan de insuline secretie beïnvloeden via het activeren van de melatonine receptors (MT1 en MT2). Hierdoor verhoogd de insuline afgifte. Melatonine zorgt er ook voor dat de lever meer glycogeen gaat produceren waardoor de hoge bloedsuikerwaarden enigszins gaan verlagen. Er is aangetoond dat daardoor minder slaapproblemen, depressie en angsten ontstaan.  

Aloe vera als anti-oxidant
Super Oxide Dismutase wordt verhoogd door inname van Aloe vera dranken waardoor een heel belangrijke anti-oxidant (Gluthation) wordt verhoogd. Deze werkt effectief tegen oxidatieve stress en kan eigenlijk altijd ingezet worden bij iedereen die wat ‘spanning’ ervaart door de dagelijkse bezigheden heen.

Ontstekingsremming
Vooral de anthraquinonen en chromonen zijn de belangrijkste redenen voor de ontstekingsremmende werking van Aloe vera. Daarnaast bevat de aloe vera een enzym dat bradikinase heet en dat de omzetting van bradykinine verhoogt zodat er pijnstilling kan optreden. In het onderzoek worden ook C-reactive protein, leukocyten infiltratie en TNF-alpha genoemd die worden verminderd zodat er minder ontstekingsrespons is bij het gebruik bij Aloe vera dranken.

Anti-microbieel
Het feit dat er steeds meer aandacht komt voor de werking van het microbioom in het algemeen en dat aloe vera een aantal microben effectief kan remmen geeft een hele nieuwe kijk op het dagelijks gebruiken van aloe vera dranken. In het genoemde onderzoek wordt vooral een remming genoemd op het cytomegalovirus (herpes) dat bij veel mensen latent aanwezig is. Ook de anti-fungus werking tegen bekende darmbacterien zoals de Candida albicans kunnen geel mensen helpen.  Deze anti-microbiele werking heeft een indirect effect op het ontstaan van diabetes en zo helpt het Diabetes verminderen.

Anti-diabetes werking
De insuline gevoeligheid wordt verhoogd. Lever en nieren kunnen gewoon doorwerken zonder impact. ALoe vera werkt effectief bij muizen om de bloed-glucose levels te verlagen en de koolhydraat enzymen verbeteren hun werking. Er worden minder eilandjes van Langerhans verder afgebroken door de verlaging van methyl radicalen in het bloed. Mogelijk wordt er meer glucose in de dunne darm opgenomen door de aloe vera zodat er minder ‘werk’ in de alvleesklier nodig is.

Aloe vera and Streptozotocin-Induced Diabetes Mellitusfigure 1

Wat kun je zelf doen?
Zoals gezegd veel. Een gezonde basis voeding kun je eigenlijk altijd wel combineren met aloe vera dranken om op die manier te zorgen dat een aantal processen specifiek verbeteren.
Mocht je ook precies willen weten welke bactierien in de darm verhoogd of verlaagd zijn dan is het doen van microbioom onderzoek zinvol. Het meten van pathogenen (parasieten en Candida) kan ook zeker zinvol zijn om een specifiek plan van aanpak in te zetten.

Referenties:
https://www.nivel.nl/nl/publicatie/diabetes-mellitus-nederland-prevalentie-en-incidentie-heden-verleden-en-toekomst
https://link.springer.com/article/10.1007/s43450-022-00231-3

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots.’ Samen met Jolanda Dorenbos heeft ze de opleiding voor therapeuten DarmExpert opgericht. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek ProefjeRoots. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. voeding kun je meer informatie vinden op FysikosVoeding  

Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” en “Proef je Roots” eigenaar van FysikosVoeding en opleider “DarmExpert”

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail