Ontlastingstesten; zinvol of niet?

Buikpijn, diarree, hoofdpijn, een jeukende huid, concentratieproblemen en depressieve gedachten kunnen meer overeenkomsten hebben dan je denkt. Juist door het onderzoeken van de ontlasting is het beter mogelijk om de onderliggende oorzaak te vinden en te verhelpen.
Ook zonder onderzoek kun je heel veel ‘zien’, onderzoek helpt om de details te vinden. Hoe zit dat dan?


Testen altijd nodig?
Persoonlijk vind ik van niet. Pas als er is uitgeprobeerd of de voeding de oorzaak van de klachten is zijn aanvullende testen nodig. Ik werk altijd met een 2 tot 4 weken ‘test-periode’. In die periode wordt de voeding drastisch aangepast (alle triggers gaan uit de dagelijkse voeding EN alle voeding wordt toegevoegd), worden de juiste supplementen toegevoegd en krijg je zinvolle koop- en baktips. Afhankelijk van de ernst van de klachten (op basis van het intakeformulier en/of QuickScan) bepalen we samen of het een 100%-goed-voeding wordt, of dat er zo af en toe wat gesmokkeld kan worden. De eerste paar weken wordt dan duidelijk of doortesten zinvol is of dat de resultaten zo goed zijn dat er geen extra onderzoek nodig is.
De ervaring leert dat als er ‘alleen maar’ voedingsfouten zijn, dat er dan met een week of 6-8 ongeveer 80% verbetering mogelijk is. Ieder resultaat wat minder scoort dan 80% of waar er zelfs verergering van de klachten komt is een reden om aanvullend te testen. Dit overleggen we altijd.

Welke testen zijn nodig?
Bij verergering van de klachten, of een marginale verbetering, zit er vaak een schimmel, virus, bacterie of een parasiet in maag en/of darm. Niet iedere disbalans pak je op dezelfde manier aan, dus is het heel belangrijk om te onderzoeken wat de onderliggende oorzaak is.

Spijsvertering en goede bacteriën meten
De zuurtegraad, de hoeveelheid vet in de ontlasting en of er zetmeel in de ontlasting zit geeft een idee over de vertering. Daarnaast wordt direct onderzocht of de ‘goede’ bacteriën (residente, die bacteriën die er thuishoren) in voldoende mate aanwezig zijn. Ook deze residente bacteriën kunnen in te hoge mate aanwezig zijn. Het gaat dus ook bij deze ‘goede’ bewoners om de juiste balans. De ervaring leert dat als mensen al heel veel probiotica in het verleden hebben gebruikt dat daarmee heel vaak deze ‘bewoners’ goed op orde zijn terwijl er toch echt duidelijke klachten blijven. Vaak zijn mensen daardoor behoorlijk gefrustreerd geraakt. Alleen maar ‘goede’ toevoegen is helaas niet altijd genoeg.

Slechte bacteriën meten
Deze worden ook wel de transiente bacteriën genoemd. Oftewel, die bacteriën die ‘op doorreis’ zijn. Dagelijks krijgen we diverse bacteriën binnen die we niet willen houden. Als de maag, darm en spijsvertering goed werken willen deze ook helemaal niet blijven. Alle voedingsondersteuning is erop gericht dat het milieu zodanig wordt dat deze bacteriën heel graag op doorreis willen. Dit kun je dus zelf merken aan bijvoorbeeld meer ontlasting en/of zelfs diarree gedurende een periode.
Als iemand heel veel diarree al heeft dan kan dat op zichzelf al een aanwijzing zijn dat er van alles mis is. Dit kan duiden op te veel ‘slechte bacteriën’ maar kan ook zeker een duidelijke aanwijzing voor parasieten zijn. Beide geeft een ander plan van aanpak, het is dus heel belangrijk om te weten wat de oorzaak is.

Schimmels en gisten
Soms is de oorzaak van klachten dat er werkelijk meetbare schimmels en gisten aanwezig zijn. Heel vaak komen klanten bij mij binnen die al diverse ‘candida-diëten’ hebben gedaan. Soms zijn daardoor de klachten tijdelijk vermindert maar vaak gebeurde er weinig tot niets. Ook dit levert heel veel frustraties op. Veel van mijn klanten zijn dan ook heel verbaasd als hier heel vaak niet zo veel uitkomt. Toch wordt het altijd meegenomen in de basis-screening omdat er soms (ongeveer 10% van de situaties) wel een candida gevonden wordt. De behandeling is dan, afhankelijk van de uitslag, zinvol.

Slijmlaag meten
Een goede slijmlaag is van groot belang. Groenten zorgen voor een goede slijmlaag. Ook deze kunnen we goed meetbaar maken. Als deze niet voldoende is adviseer ik eigenlijk altijd om kip-groenten-soepen te gaan maken. Vooral specifieke groenten zorgen voor voldoende butyraat vorming zodat je naast een goede slijmlaag ook direct genoeg energie aan de darm-cellen geeft. Ook het toevoegen van zeewier en aloe vera zorgt met elkaar voor een goede slijmlaag en energie voor de darmcellen. Wat, wanneer, hoeveel en in welke verhoudingen is echt per persoon anders.  

Ontstekingsindicatoren
Colitus ulcerosa en Crohn zijn ontstekingen die heel veel beperkingen in het dagelijks leven geven. Vooral energietekorten en super vaak naar het toilet moeten zorgen ervoor dat sommige mensen bijna de deur niet meer uitkomen. Voordat je op dit hoge ontstekingsniveau beland is er vaak al veel meetbaar te maken. Calprotectine, B-defensine en sIgA metingen geven een goed beeld van de staat van het immuunsysteem in de darm. Vaak, maar niet altijd zijn deze verhoogd bij specifieke bacteriën of parasieten. Soms kun je dus aan een hoge waarde een parasiet vermoeden.

Enterotypes
Sommigen mensen kunnen slecht afvallen, sommige mensen kunnen slecht aankomen. Door bepaalde combinaties van factoren (specifieke bacteriën die in een cluster voorkomen) is het lastig om veranderingen te organiseren. Door deze te meten is er een oorzaak aan te wijzen waar we dan ook weer een specifiek plan van aanpak voor hebben.

Parasieten testen
In onze ontlastingstesten nemen we altijd de belangrijkste parasieten direct mee. Heel vaak worden die in andere testen niet gedaan zodat je maanden, soms jaren ‘aan het werk’ bent zonder een grote verbetering. Afhankelijk van het type parasiet wordt weer een specifiek plan van aanpak gestart.

Plan van aanpak
Na de uitslag wordt een specifiek plan van aankap gemaakt. Afhankelijk van de problematiek zijn dat 2 tot 15 pagina’s tekst en heb je een heel uitgewerkt plan van aanpak om aan de slag te gaan. Je weet dan precies wat er bij ontbijt, lunch en diner gedaan moet worden, hoeveel en van wat. We laten niets aan het toeval over.
Tijdens deze periode is er, als het nodig is, een heel intensieve begeleiding. Appjes, belletjes, mailtjes, alles wat nodig is om jou en je hele gezin op de rit te krijgen en te houden wordt gedaan. Zeker bij parasitologie komt er veel kijken. Parasieten zijn helaas vrij hardnekkig om aan te pakken. Een intensieve begeleiding is voor mij dan ook normaal.  

Hertest
Bij een parasiet is er na ongeveer 3 weken een hertest bij een bacterie kan dat na een aantal maanden zijn. Al deze variaties bespreken we. Wel DOEN we een hertest. Heel vaak merk ik dat precies dit deel niet wordt uitgevoerd. Dat is best vreemd want nu heb je wel van alles en nog wat gedaan maar weet je niet of het nu wel of niet is geslaagd. Na de hertest komt weer een specifiek plan van aanpak.

Herstel plan
Omdat een darm soms weken maar vaker maanden nodig heeft om te herstellen van de oorspronkelijke disbalans is ook een langdurig herstel plan noodzakelijk. Gedurende deze periode geef ik veel online meetings die je mag volgen. Kennis, inspiratie en vooral veel voedingstips zijn heel belangrijk om langdurig een goed darm-herstel in gang te zetten. Dit is een verandering die ervoor zorgt dat je de rest van je leven MET in plaats van ZONDER energie door het leven gaat. Heel belangrijk en daarom ook nodig om de kennis te blijven oppoetsen.  

Opleiding voor therapeuten
In de afgelopen jaren is er zoveel kennis vergaard dat ik samen met Jolanda een opleiding heb gemaakt voor therapeuten. Het lijkt soms lastiger dan het is en daarom wil ik graag mijn kennis delen. Er zijn veel details waar je naar kunt kijken, niet alles is even relevant maar een goede uitvoering is essentieel. Het plan van aanpak voor een client is dus ook beschikbaar voor een therapeut.


 Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots.’ Samen met Jolanda Dorenbos heeft ze de opleiding voor therapeuten DarmExpert opgericht. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek ProefjeRoots. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. voeding kun je meer informatie vinden op FysikosVoeding  

Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” en “Proef je Roots” eigenaar van FysikosVoeding en opleider “DarmExpert”

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail