Maag-werking en darm-werking heeft dat ook effecten op emoties?

Maag-werking en darm-werking heeft dat ook effecten op emoties?

De laatste weken ben ik me aan het verdiepen in alle kennis rondom het Metabool syndroom ook wel MetS genoemd. Syndroom is eigenlijk een verzamelijk van ziektebeelden waar de werkelijke oorzaak niet bekend van is… en dat is precies waarom het zo boeiend is. Volgens de officiële richtlijnen is het een syndroom, als ik er gewoon nuchter naar kijk zie je in ieder geval laag-gradige ontstekingen. Van ontstekingen en het effect op emoties is wel veel bekend, laten we die insteek eens nemen.

Stel iemand heeft een klein wondje, gewoon op de huid. De normale reactie van het lichaam is dan dat het rood wordt, het gaat kloppen, het wordt warm, het wordt dikker en het is lastiger om te bewegen. Dit zijn normale manieren om het ‘probleem’ van het lichaam op te lossen. Dit noemen we ook wel een functionele histamine-reactie. De histamine reactie is bedoelt om onder andere fibrinogeen naar de aangedane locatie te laten gaan. ZO kan de wond dicht worden gemaakt en kan de huid herstellen. Dit is een mooie reactie van het lichaam. Maar wat gebeurt er nu als er heel veel kleine wondjes in het lichaam zijn, bijvoorbeeld in de darm, in de bloedvaten en in de haarvaten van alle organen. Dan gebeurt deze reactie in het hele lichaam en is deze reactie bijna continu bezig. Dit is nu typisch wat we een laag-gradige ontsteking noemen. Je bent niet direct dood-ziek, ook niet to-fit maar wel een beetje zo hangerig en een beetje vermoeid de hele dag. Het is ook heel goed mogelijk dat je het af en toe warm en dan weer koud hebt. Soms denken dames dat het de overgang is, mijn ervaring is dat het vaker een laag-gradige ontsteking is.

Wat kan de oorzaak zijn van laag-gradige ontstekingen? Dat zijn er nogal wat, zo maar even voor de vuist weg. Gluten, lactose, caseïne, lectines, solanines, suiker en dan nog de veelvuldig gemanipuleerde stoffen als soya en mais. Wat kun je dus het beste niet eten? Mijn advies is om brood, pasta, rijst, aardappelen, paprika, tomaat, aubergine, melkproducten en peulvruchten zeker 2 tot misschien zelfs 6 weken niet te eten. Vaak gaan de laag-gradige ontstekingen dan vanzelf over.

Dan krijg je dus ineens meer energie, gaat je darm weer doen wat die hoort te doen, stopt de diarree of obstipatie en slaap je veel beter. Ook als top-sporter is dit hele zinvolle kennis over het lichaam.

Wil je weten wat je dan wel kunt eten? Heel simpel, dan kun je ons boek bestellen op www.proefjeroots.nl Of als je persoonlijke ondersteuning wenst dan kun je me bereiken op www.fysikosvoeding.nl.

Wil je ook getraind worden omdat je al een professional bent of omdat je dat wilt worden, dan kun je je aanmelden voor een samenwerkingstraject.

Tot snel!

 

 

No Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.