Blog

Verzuring, welke oorzaken kunnen er zijn?

Verzuring is een onderwerp waar heel veel meningen over zijn. Het doen van metingen in bloed is niet zinvol. In de weefsels is het eigenlijk ondoenlijk en alleen de urine kan een indicatie geven. Wel kun je veel dingen aan het lijf opmerken die kunnen duiden op verzuring. Welke kunnen dat allemaal zijn?

Pijn
De makkelijkst herkenbare oorzaak is vaak pijn. Vaak zijn het de gewrichten die pijn geven, de maag, de darm of hoofdpijn. Ook pijnen tijdens de menstruatie zouden op verzuring kunnen duiden. Pijn is altijd heel lastig om goed te duiden. Pijn met alleen voeding oplossen is niet heel reëel maar je kunt wel een goede richting sturen om de onderliggende oorzaken weg te nemen.

Concentratie verlies
Als het lijf verzuurd is kan het heel goed zijn dat je je steeds slechter op een specifieke taak kunt blijven concentreren. Vaak zeggen mensen dat dit een ‘ouderdomskwaal’ is. Het kan echter heel goed zijn dat oudere mensen minder drinken en daardoor ook minder mineralen tot zich nemen. Ook voor jonge mensen geldt dat verzuring concentratieverlies kan geven. Veel bewegen, weinig mineraalrijk vocht, veel suikers (uit brood en rijst) en je bent maar zo verzuurd. Het lijf is hard bezig om de disbalans op te lossen. De mineralen worden uit de botten en de weefsels zelf gehaald.   

Veel plassen
Ook dit kan met verzuring vaker optreden. Lijkt heel onlogisch omdat er bij vocht tekort en mineralen tekort juist eerder een vochtvasthouden zou moeten ontstaan. Veel plassen op korte momenten en dan juist weer heel weinig plassen afgewisseld kan duiden op verzuring. Gelukkig kun je in de urine meten of dit inderdaad in de weefsels zo is. Een pH van de urine hoort zo hoog mogelijk te zijn, liefst richting de 7,5 tot 8. Bij pH waarden van 4 tot tot 5,5 kun je van te zure urine spreken. Dit moet je wel een keer of 8 op een dage meten omdat het lijf altijd snel herstel zal geven. Het meten van een curve is dus noodzakelijk en een enkele meting zegt niet zoveel.

Slecht slapen
Als het lijf is verzuurd zal dit ervoor zorgen dat tijdens de nacht veel processen in actie komen om dit aan te pakken. Dit kost bakken met energie, energie die dan niet gebruikt kan worden om in een diepe slaap te komen. Ja, inderdaad. Een diepe slaap kan alleen als er voldoende energie beschikbaar is om dit te kunnen doen. Ook nachtelijk plassen is een aanduiding dat het lijf wat verzuurd is.

Onrustgevoelens en depressieve gedachten
Omdat het lijf superhard aan het werk is zal er ook overdag te weinig energie beschikbaar zijn om goed te functioneren. Dit kan zowel resulteren in onrust als depressieve gedachten of gevoelens. Dit is vaak een klacht die pas later ontstaat (zeg na ongeveer een maand of 2 tot 3). Verzuring heeft dan ook een relatie met laag-gradige ontstekingen. Eigenlijk is het dan de truc om de onderliggende ontstekingen te vinden en tegelijkertijd zo veel als mogelijk groenten en kruiden te eten om elke dag opnieuw de verzuring te verminderen. Mijn advies aan groenten is dan al rond de kilo per dag.  

Bloedsuiker disbalansen
Als er een bloedsuiker disbalans is ontstaat direct daarna verzuring. Na verzuring ontstaat (door de stress) direct daarna een bloedsuikerdisbalans. Het is dus werkelijk essentieel om gelijktijdig de verzuring en de bloedsuiker disbalansen aan te pakken. Door het eten van eiwitten en vetten worden de bloedsuikers uit gestabiliseerd. Door het eten van grote hoeveelheden groenten en kruiden wordt de verzuring aangepakt. Ook suppletie zoals aloe vera dranken en thee varianten (rozemarijn, tijm, kamille, pepermunt en citroenmelisse) zorgen ervoor dat het lijf makkelijker uit verzuring kan komen.  Een dagelijkse aanpassing is zeker nodig. Net zolang tot zowel de bloedsuikerdisbalans als de verzuring is aangepakt. Pas dan zal er na een aantal weken verbetering kunnen optreden in ook de bloedsuikers.

Darmklachten
Door darmproblemen, verkeerde voeding en darmontstekingen zal ook altijd periodiek weer extra verzuring optreden. Het onderzoek doen naar onderliggende darmproblematiek kan best een zoektocht zijn. Het dan oplossen van de darmproblemen is dan weer een andere tak van sport. Hoe gezonder de darm wordt hoe minder de verzuring zal zijn en hoe minder restklachten er aanweizg blijven. Ook nu is het heel consequent vasthouden aan een gezonde, triggervrije voeding essentieel.  

Bloeddrukproblemen
Zelfs een verhoogde bloeddruk kan door verzuring komen. Juist de natrium en kalium balans waar de nieren moeten zorgen voor een goede basis kunnen door verzuring ook een disbalans geven. Een verhoogde bloeddruk kan zeker nog heel veel meer andere oorzaken hebben. Door het oplossen van de verzuring ben je in ieder geval een bijdrage aan het leveren om het lijf in de goede richting te duwen.

Huid irritatie en jeuk
Nieren, blaas, huid en darm zijn samen een onderdeel van de uitscheiding van diverse gifstoffen. Als er verzuring aanwezig is, is het ook mogelijk dat de huidproblematiek en dan vooral de jeuk heel erg blijven. Soms zal het dan wat verminderen maar een echte oplossing zal dan vaak zijn om naar de problematiek van de darmwerking te kijken.
 
Spierpijn en gewrichtspijn
Deze zijn bekend van de spierpijn na het sporten. Door sporten treedt altijd wat verzuring op. Door toevoegen van vocht en mineralen tijdens het sproten kun je dit al oplossen als er geen systemische oorzaken van de verzuring zijn. Zo kun je dus sporten zonder spierpijn.

Overige niet specifiek genoemde klachten
Jezelf vaak koud voelen, geen zin hebben in dingen, hoofdpijn, een gevoel net niet toppie zijn een aantal sub-optimale reacties die met verzuring te maken kunnen hebben.

Algemene oplossingen
Alleen de verzuring oplossen door het nemen van minimaal 1 kilo groenten en voldoende vocht (zo rond de 2,5 tot 3 liter per dag) is vaak, maar niet altijd, de oplossing.
Een gezonde basisvoeding met voldoende eiwitten en vetten (ei, vis, champignons, olijfolie, kokosolie, vlees) zijn de basis van een gezond lijf zonder ontstekingen en met voldoende bouwstenen.
Het zo goed als mogelijk weglaten van diverse triggerstoffen (gluten, zuivel, nachtschades, peulvruchten) is vaak de snelste oplossing naar een gezonder voedingspatroon.  
Voor iedere persoon is er een aanpak beschikbaar die kan werken. Het gaat vooral om het volhouden van de lange termijn als het lijf lang in de ‘stress’-stand staat.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots.’ Samen met Jolanda Dorenbos heeft ze de opleiding voor therapeuten DarmExpert opgericht. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek ProefjeRoots. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. voeding kun je meer informatie vinden op FysikosVoeding  

Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” en “Proef je Roots” eigenaar van FysikosVoeding en opleider “DarmExpert”

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

No Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.