Blog

Pijn, hoe kom je eraan en eraf?

Steeds vaker geven mensen aan pijn te hebben. Gewoon soms op verschillende plekken, continu op een specifieke plaats of bij aanhechtingen van spieren en pezen. Heel vaak wordt er met medische termen gesmeten die supermooi klinken maar die eigenlijk alleen maar beschrijven op welke plek in het lichaam de pijn zich bevindt. Dat geeft niet echt een oplossingsrichting aan. Stel je eens voor dat je met voeding en suppletie WEL verder komt. Zou je daar dan meer over willen weten?  

Pijn, welke definitie zou je kunnen gebruiken? In het Nederlands wordt er vooral aandacht besteed aan het gebruik in zinnen. Vanuit de Oxford dictionaire kom je bijvoorbeeld op ‘een behoorlijk vervelende fysieke sensatie veroorzaakt door ziekte of een blessure’.
Blessure is voor veel mensen goed te begrijpen. Je hebt je ergens tegen gestoten en dan is dat een acute pijn. Lastig en vervelend maar dat gaat vaak snel weer over. Ook hiervoor zijn heel veel tips en trucs om het lijf sneller te laten herstellen. Voeding, suppletie en het smeren van crèmes zijn een aantal opties. Ook aloe vera kan hierbij een goede ondersteuner zijn. Verder zijn er nog specifieke assisten beschikbaar die ervoor zorgen dat je dit specifieke trauma snel kunt oplossen.

Het type pijn waar ik het eigenlijk over wil hebben is die ten gevolge van een ziekte. Ziekte zou je dan vooral kunnen definiëren als een langdurige disbalans in het lijf waardoor het lijf signalen gaat geven omdat je eigenlijk een oplossing moet gaan zoeken. Welke oorzaken kunnen hier allemaal achter zitten?

Pijn door verzuring
Heel vaak is dit de belangrijkste reden voor pijn. Als er in de weefsels te weinig basische stoffen aanwezig zijn kan dit pijn geven. De bekendste is spierpijn. Vaak is dit een kortdurende pijn vlak na een inspanning die aangeeft dat de spieren (en/of pezen) iets te zwaar zijn belast en dus kleine scheurtjes vertonen. Spierpijn is op zichzelf prima. Het probleem zit vooral in het feit dat door een tekort aan mineralen in de weefsels het lijf lastig kan herstellen. Als er tekorten aan mineralen in de weefsels zitten moet het lijf deze mineralen uit bijvoorbeeld de botten gaan halen. Zo krijg je dus bij langdurige verzuring inderdaad osteoporose. Gelukkig kun je deze pijn in minuten herstellen door snel na de inspanning mineralen aan te vullen. Beter is het zelfs om tijdens de inspanning mineralen aan te vullen.

Pijn door vocht tekort
Deze oorzaak komt vaak samen voor met de vorige. Mineralen kunnen beter getransporteerd worden in het lichaam als er voldoende vocht aanwezig is. Mijn advies is om tussen de 2 tot 3 liter vocht per dag binnen te krijgen. Bij intensief bewegen of als het warm is buiten is het zeker belangrijk om zowel vocht als mineralen in voldoende mate binnen te krijgen. Thee met kruiden zorgen voor verschillende smaken en zodoende is het makkelijker om aan voldoende vocht te komen.

Pijn door een ontsteking
Ontstekingen en vooral laag-gradige ontstekingen kunnen ervoor zorgen dat pijnen in het hele lijf kunnen ontstaan. Vaak is er een ontsteking in de darm aan de gang waardoor er op andere slijmvliesweefsels reacties kunnen ontstaan. Pijn in spieren en pezen, allergische reacties, huid irritaties of zelfs pijn in maag- en darm kunnen allemaal de onderliggende oorzaak in de darm hebben. Ontstekingen kunnen natuurlijk ook op andere plaatsen in het lichaam voorkomen. Vaak kun je met voeding werken aan darmherstel zodat ook de ontstekingen op andere locaties in het lijf kunnen oplossen. Dit is eigenlijk een basis voeding waarbij ALLE triggers worden weggelaten en uitsluitend goede bouwstenen voor het lijf worden gegeten. Vaak is er binnen 2 tot 4 weken al goed resultaat te behalen.  

Pijn door vastzittende aanhechtingen
Als verzuring te lang niet wordt opgelost en een persoon gedurende langere tijd te weinig vocht tot zicht heeft genomen kunnen er blokkades ontstaan op de locaties van de aanhechtingen. Dit zijn die plekken waar de spieren en pezen aan de botten vastzitten. Ook fascia weefsel kan dan te droog worden en daardoor pijn veroorzaken. Om dit te verhelpen adviseer ik vaak een bowentherapeut of osteopaat. Beide kunnen deze blokkades oplossen en ervoor zorgen dat het los komt. Optimaal werkt het als je ook de voeding aanpast en ervoor zorgt dat ook de onderliggende ontstekingen oplossen.

Pijn door blokkades?
Ik hoor heel veel mensen dit noemen als oorzaak. De blokkades zijn meestal fysiek, soms zijn er natuurlijk ook onderliggende trauma’s die prima met assisten en auditing kunnen worden verholpen. Om deze mentale blokkades op te kunnen lossen is het noodzakelijk om de voeding op orde te hebben.  

Er zijn dus heel veel oplossingen om pijn aan te pakken. Het lijf is supersnel te helpen uit pijnen. Vaak al binnen minuten. Soms duurt het echt veel langer als er onderliggende darmproblematiek is (ontstaan) of als er auto-immuunziekten zijn gevormd. Herstel duurt dan soms zelfs vele jaren.
Ook in die situaties kun je met bijvoorbeeld goede visolie capsules of propolis zorgen voor pijnstilling en ontstekingsreacties verminderingen.

Voor iedere persoon is er een aanpak beschikbaar die kan werken. Het gaat vooral om het volhouden van de lange termijn als het lijf al lang in de ‘stress’-stand staat.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots.’ Samen met Jolanda Dorenbos heeft ze de opleiding voor therapeuten DarmExpert opgericht. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek ProefjeRoots. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. voeding kun je meer informatie vinden op FysikosVoeding  

Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” en “Proef je Roots” eigenaar van FysikosVoeding en opleider “DarmExpert”

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

No Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.