Blog

Het Immuunsysteem, de darmwerking

In deze blog in de serie, ‘Kennis over je Immuunsysteem, wat kun je zelf doen?’ focus ik op de darmwerking. De darmwerking is best complex. In deze blog geef ik dan ook een overzicht, voor de leesbaarheid focus ik vooral op ‘wat kun je zelf doen’. Als je interesse hebt te weten hoe alle processen precies met elkaar in samenhang werken dan kun je je aanmelden voor samenwerking of een persoonlijke afspraak.

De darm, werkt die alleen?
De maag, darm, lever, alvleesklier en gal werken nauwkeurig met elkaar samen om voedsel te verteren (spijs te verteren).
De maag heeft de juist zuurtegraad (pH) nodig om de eiwitten voor te verteren. De darm heeft op haar beurt hulp nodig van de lever, gal en de alvleesklier om voldoende spijsvertering-enzymen te krijgen om de vertering van eiwitten, vetten en koolhydraten EN de opname te reguleren. Omdat een filmpje vaak beter werkt kun je hier zien hoe dat samenwerkt.

Wanneer weet je of de opname goed gaat?
De opname van de bouwstoffen is vooral in de dunne darm. Als dit niet goed werkt dan kun je een aantal zaken opmerken. Als de koolhydraten niet goed worden afgebroken dan kunnen er gassen in de darm ontstaan. Dit merk je dus door bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel en het laten van windjes. Door het laten van winden wordt het opgeblazen gevoel vaak snel minder. Als je dan naar de toilet gaat kun je bijvoorbeeld merken dat de ontlasting wat vettig is. Als je dit merkt dan zijn de vetten (ik ga er maar van uit dat je de goede vetten hebt gegeten) niet goed opgenomen. Het gebeurt bijvoorbeeld ook dat de ontlasting nogal ‘geurt’ en dan kun je er vaak van uit gaan dat de eiwitten niet goed zijn opgenomen.

Wat kun je er zelf aan doen om de opname te verbeteren?
Je darm kan de stoffen beter opnemen als de maag haar werk goed heeft gedaan. Voldoende groenten en kruiden eten kan ervoor zorgen dat de maag beter werkt en je minder oprispingen (reflux) krijgt. Ook de darm wil graag vezels hebben om de bacteriën de laten groeien. In de dunne darm wordt door meer groenten een betere constructie verkregen zodat er een betere en dikkere slijmlaag kan worden gemaakt om de darmcellen te beschermen. Ook kruiden helpen daarbij. Groenten als pastinaak, wortelen, radijs, bieten en bijvoorbeeld andijvie werken daar goed bij. Goede kruiden zijn dan bijvoorbeeld rozemarijn, tijm, citroenmelisseblad, pepermuntblad en kamillebloem. Om de spijsvertering nog beter te laten verlopen kun je ook kurkuma en gember toevoegen naast de knoflook en de ui die eigenlijk altijd gebruikt mogen worden.
In ons boek ProefjeRoots staan nog meer recepten om specifiek, maag, darm en lever te ondersteunen.

Wat als je al veel hebt gedaan en het toch niet werkt?
Heel vaak merk ik dat mensen al heel internet hebben onderzocht om te vinden wat ze nu moeten doen. Ik kan natuurlijk ook alle tips opschrijven die je zelf kunt ondernemen. Het lastige met voeding en darmwerking is dat je kunt denken in fasering en dat er soms gewoon schimmels, virussen, bacteriën en/of parasieten zijn waardoor alles wat je al hebt geprobeerd niet, nauwelijks of soms zelfs precies averechts werkt.
Met fasering kun je bijvoorbeeld denken aan een stappenplan. Waarbij stap 1 dan kan zijn: meer bouwstenen toevoegen (eiwitten, vetten en mineralen) en triggerstoffen weglaten. Vaak reageren de maag en darm daar al heel goed op. Als dit niet voldoende werkt kun je naar stap 2 gaan en dat betekent bijvoorbeeld een ontlastingstest. Met de uitslag van de test kan er een specifiek plan van aanpak gemaakt worden. Dan gaat stap 3 dus in werking met een specifiek plan van aanpak. In overleg is het dan ook mogelijk om na een periode (dit zijn 2 tot 10 weken) een hertest te doen zodat je ook zelf kunt zien wat de resultaten zijn geweest. Dan kom je dus bij stap 4. Tussen die stappen zit vaak gewoon tijd. Jij moet aan de voeding wennen en je lijf gaat herstellen. Hoe lang dat duurt is ook weer voor iedere persoon anders. Dus, ja, ieder lichaam is opgebouwd uit de zelfde basissystemen en werkt in grote lijnen identiek en ja, hoe snel een herstel optreedt is onder andere afhankelijk van de voedingsstatus. Soms kan het dus met een paar weken, soms duurt het maanden of jaren. We kunnen wel samen kijken wat het traject voor jou mogelijk kan zijn.

Wat kun je zelf doen?
Kijk zelf naar de inhoud en ondersteuning die je nu kunt vinden. Zorg voor goede eitjes, een goed stuk vis of vlees en veel groenten, heel veel groenten. Ga op zoek naar frisse lucht en wandel in je eigen omgeving. Kijk niet te veel tv en lees zo min mogelijk de krant. Slecht nieuws is niet handig voor je immuunsysteem.

Mijn tips voor vandaag.
Zorg goed voor jezelf. Er zijn vast wel dingen die je ziet of leest ‘zwaar te verteren’. Als je dat merkt kies dan een van bovenstaande tips uit.
Naar buiten, wandelen, om je heen kijken, extra je tuin bijwerken. Laat zien wat je allemaal aan het doen bent. Kies de positieve dingen om naar te kijken.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots.’ Samen met Jolanda Dorenbos heeft ze de opleiding voor therapeuten DarmExpert opgericht. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek ProefJeRoots. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op FysikosVoeding .
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” en “Proef je Roots” eigenaar van FysikosVoeding en opleider “DarmExpert”

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

No Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.