Blog

Natuurlijk voedsel ongezond?

Omdat er nogal wat beroering is in voedingsland over een artikel van Tiny van Boekel deze keer een blogje daarover. Elk onderdeel krijgt een inhoudelijke reactie van mijn kant.

E-nummers
Op zich kan ik het met de hoogleraar eens zijn dat lang niet alle E-nummers slecht zijn. Inmiddels zijn er zeker een groot aan kleurstoffen van de markt verdwenen omdat ze wel degelijk schadelijk bleken te zijn. Dat alle E-nummers die nu over zijn dus allemaal onschadelijk zijn is wel een beetje heel erg kort door de bocht. En ja, te veel bewerkingen zorgen werkelijk voor verlies van voedingswaarde, terecht dat de meeste consumenten dat als ‘gerommel’ beschouwen. Alle E-nummers bannen is in mijn visie niet nodig en wellicht zelfs onwenselijk, maar er zijn nuances.

Aanrommelen in de keuken
Ook in deze kan ik op een aantal punten de hoogleraar gelijk geven. Bij het bereiden, afkoelen en weer opwarmen worden door veel mensen behoorlijk wat fouten gemaakt. Door deze fouten in de bereiding gaan inderdaad veel voedingsstoffen verloren. Daarom heb ik daar al een hele tijd geleden een aantal blogjes over geschreven. Maar om nu te beweren dat dat in de industriële bewerking niet gebeurt is een uitspraak waar ik echt niet achter kan staan. Tijdens mijn eigen studie hebben we door onze eigen experimenten zelf kunnen zien dat heel veel voedingsstoffen verloren gaan in de eerste stappen van de bereiding. In ons kook-kennisboek Proefjeroots besteden we daarom precies daar veel aandacht aan.

Voedselveiligheid
Dat de producten uit de fabrieken ‘veilig’ zijn heeft met het aantal bacteriën te maken dat er niet meer inzit en dat klopt bij industriële bewerking. Dat de bacteriën in de voeding inderdaad voor mensen gevaar kunnen opbrengen is ook waar. Alleen, als er nog bacteriën inzitten is de voeding nog ‘levend’. Doordat het voedsel nog leeft is het nog voeding. Voedsel dat helemaal ‘veilig’ is bevat helaas nauwelijks nog voedingsstoffen waar onze cellen iets aan hebben. Precies daar wringt de schoen in deze discussie. Het woord ‘veilig’ klinkt heel goed in de oren van de mensen. Een mooie term om grote groepen mensen op het verkeerde been te zetten. Eigenlijk zou je ‘veilig’ voedsel net zo goed ‘dood’ voedsel kunnen noemen.

Suiker en zout
Mijn eigen informatie naar consumenten gaat altijd over de gehaltes aan suiker en zout in de producten. Vooral deze twee ingrediënten zijn de meest gebruikte conserveringsmiddelen die bovendien ook nog vrij goedkoop zijn. Biologische verpakte producten bevatten dan weliswaar nauwelijks E-nummers maar omdat ze toch ‘veilig’ moeten zijn wordt er juist in die producten relatief meer suiker en zout gebruikt. Dat is een groot probleem voor de volksgezondheid.

In de war
Dat consumenten behoorlijk in de war raken over voeding en wat nu wel of niet goede bouwstoffen zijn kan ik me heel goed voorstellen. Ik zie het ook dagelijks om me heen. Informatie van een hoogleraar die voor veel mensen werkelijk onlogisch is maakt het er niet makkelijker op.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots.’. Tips en trucs om lekker te eten en nog andere specifieke ondersteuning is te vinden in het boek Proefjeroots. Verder schrijft Annette voor vakbladen zoals De schoonheidsspecialist, het blad van de NVST en Homeopathie magazine. Annette werkt inmiddels in het land samen met meer dan 200 diverse gezondheidsprofessionals en ze traint en begeleidt individuen die meer over het lijf en de darm in het bijzonder willen weten. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl .

Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden auteur van Proefjeroots

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

No Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.