Blog

Koorts, oh jee? Of is dat juist goed?

Koorts, oh jee, onderdrukkkken! Snel een paracetamolletje is vaak de eerste impuls die mensen hebben… heel erg jammer dat is dus precies NIET goed. Koorts of verhoging is een manier van ons lichaam om problemen juist op te lossen. Om dus op lange termijn optimaal ge zond te worden en te blijven zul je je lichaam dus moeten ondersteunen als het ‘problemen wil oplossen’. Oke, hoe doe je dat dan?

Actie 1 Houding ten opzichte van het lichaam
Kennis over het lichaam helpt de houding te veranderen. Vaak hoor ik mensen zeggen dat ‘dat stomme lijf gewoon moet luisteren’ of ‘ik wil er niets van merken’. Die houding ten opzichte van het lichaam is wat onhandig. Als je niet wilt luisteren naar de kleine signalen zul je op den duur steeds sterkere signalen gaan krijgen tot op een punt dat je de pijn, ontsteking, stijfheid of andere problemen gewoon niet meer KUNT negeren… Zo komen veel mensen van een paracetamolletje naar zwaardere middelen en dan naar morfine. Om dan de effecten van morfine bijvoorbeeld weer uit je lijf te krijgen is niet onmogelijk maar wel lastig. Beter is het dus om sneller actie te nemen, zonder in de paranoia hoef te komen… je hoeft ook niet op alles te reageren…

Actie 2 Kennis over de werking willen hebben
Het lichaam is echt niet moeilijk te begrijpen, als je je er een beetje in verdiept en de logica wilt leren is het echt haalbaar zonder heftige studies. Begin met te erkennen dat koorts bijvoorbeeld een signaal is om een probleem te willen oplossen… hoe werkt dat dan?
– je lichaam wordt aangevallen…. Er is een barrière kapot. Stel je hebt een heel klein wondje op je arm, niets spannends, ga je ook niet dood aan, gewoon een klein wondje. De huid van je arm is de barrière om je te beschermen tegen de buitenwereld. Er komt een zogenaamde histamine reactie opgang, dat hoort zo. Het wondje wordt rood, het gaat kloppen, het wordt warm en het wordt dik. Hierdoor kan het lichaam het wondje gaan dichtmaken, deze reacties geven een signaal aan de cellen waardoor en fibroblasten en andere oplos-stoffen naar deze specifieke plek komen en aan de slag gaan om te herstellen. Meestal doe je er niets aan, behalve een beetje schoonmaken dan…. het is wel slimmer om bijvoorbeeld aloe vera gel te gaan smeren.

Actie 3 Willen begrijpen dat je hele lijf zo werkt
Wat ik hierboven heb beschreven over hoe het werkt om een klein wondje dicht te maken geldt eigenlijk voor je hele lichaam. Vaak heb je bijvoorbeeld in je darm ook veel wondjes en in andere delen van je lijf, vaak merk je er niet heel veel van. Soms dus wel een algehele lichaamstemperatuur verhoging, we noemen dat dan griep of een virusje ofzo, terwijl het gewoon een oplosreacties van het lichaam is. Het is dus slimmer om die reactie goed verder helpen dan om het te onderdrukken met een paracetamolletje want dan ontstaat er een lang durige-laag-gradige ontsteking waardoor het lichaam NIET meer kan oplossen. Dit is dus precies de voorloper van een groter probleem en op den duur kan zelfs een tumor ontstaan.

Actie 4 Weten welke stoffen je lijf nodig heeft om op te lossen
Om een goede, lekkere en snelle oplosrectie te krijgen zijn een aantal basisvoorwaarden nodig: eiwitten, vetten en de juiste pH zijn belangrijk. Gelukkig kun je dit gewoon via de voeding binnen krijgen. Dat ook de darm gezond hoort te zijn is iets wat lastiger te regelen is maar met de juiste gegevens kom je ver. Eiwitten dus; die eet je bijvoorbeeld uit vis, ei groenten of noten, ook vlees bevat eiwitten maar daar eet je het liefst niet te veel van. Vetten kun je vooral eten uit vette vis (makreel, zalm, ansjovis, haring) of uit witte vis zoals kabeljauw of schol. Het organiseren van de juiste pH of zuurtegraad is voornamelijk te regelen uit groenten, kruiden, aloe vera dranken, bijen pollen en nog meer mineralen uit bijvoorbeeld supplementen. Minimaal 1 kilo groenten per dag eten is voor veel mensen toch wel lastig dat het heel belangrijk is om goed gezond te worden en te blijven is wel gebleken uit veel ervaringen in de praktijk inmiddels.

Actie 5 Specifieke stoffen inzetten om het lichaam te helpen
Om ontstekingen uit te kunnen zetten is het nodig om hoog gedoseerd EPA in te zetten. Uit goede visolie capsules kun je die zeker halen. Meestal is het omzetten van de ontsteking pas voor elkaar te krijgen bij 2 tot 3 gram visolie per dag met tussen de 600mg tot 1200mg EPA per dag.
Aloe vera is nodig om de darm goed te helpen. Het verminderen van ontstekingen door het leveren van Aminozuren, vetzuren, mineralen (pH verbeteraar) en ontstekingremmende stoffen zorgt voor snel herstel in de darm. Soms krijgen mensen juist verhoging van de aloe drank, dat is als er werkelijk veel op te ruimen is… lees in die situatie het blogje met vragen of je wellicht een parasiet hebt.Neem dan contact met me op. Ook hier is een oplossing voor.
Als je alles dan weer goed geregeld hebt dan heb je een korte periode koorts gehad (reken op een dag of drie) en dan kun je dus weer lekker aan de slag met de leuke dingen in het leven.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots.’. Tips en trucs om lekker te eten en nog andere specifieke ondersteuning is te vinden in het boek Proefjeroots. Verder schrijft Annette voor vakbladen zoals De schoonheidsspecialist, het blad van de NVST en Homeopathie magazine. Annette werkt inmiddels in het land samen met meer dan 200 diverse gezondheidsprofessionals en ze traint en begeleidt individuen die meer over hun lijf en de darm in het bijzonder willen weten. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden auteur van Proefjeroots

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

1 Comment

  • Rinjo on 5 november 2015

    Hoi Annette, mooi blogje, helemaal eens.

    Wat doe jij tegen parasieten?

    Thanks, groet, Rinjo.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.