Blog

Wat doet goede Aloe vera voor je?

In mijn vorige blogje heb ik het alleen over het kiezen van een goede kwaliteit Aloe vera gehad. Nu wordt het tijd om aan te geven wat Aloe vera allemaal voor je kan betekenen als je het als drank gebruikt.

Feit 1 Aloe vera bevat 200 werkzame bestanddelen
Door de grote hoeveelheid aan diverse werkzame bestanddelen doet de Aloe vera heel verschillende dingen voor je lijf (ook voor dieren trouwens). Mensen geven me weleens de reactie terug, ‘jeetje het werkt echt overal voor, dat kan toch niet?’ Dat klopt ook dat kan niet, toch kan ik me die reactie heel goed voorstellen want die had zelf ik ook in het begin. Op het moment dat ik me er in ben gaan verdiepen werd het steeds duidelijker.

Feit 2 Aloe vera bevat spijsverteringsenzymen
Meestal benoemen we de belangrijkste spijsverteringenzymen die de eiwtten verteren (protease), vetten verteren (lipases) en koolhydraten verteren (amylases). Zo merk je snel dat de ontlasting verbeterd want deze enzymen werken vooral in de maag en de darmen om het eten te verteren. Er zijn echter nog veel meer enzymen aan het werk: Allinase, bradykinase, catalase, cellulase, creatine fosfokinase, lactine dehydrogenase, nucleotidase, en de specifieke leverenzymen SGO transaminase en SGP transaminase. Deze helpen verder de gal, de lever en de alvleesklier met hun werkzaamheden. Zo kun je dus heel veel doen aan de spijsvertering van iemand wat vaak sneller kan dan je eerder gewend was. Hoe beter de opnamen van goede stoffen hoe beter je je voelt.

Feit 3 Aloe vera bevat essentiële suikers
Suikers zijn niet altijd goed en geraffineerde suikers adviseer ik ook om niet te eten. Fruitsuikers en dan vooral de essentiële suikers zijn van andere waarde en functie voor ons lijf. Aloe vera bevat bijvoorbeeld mannose wat erg belangrijk is om de schimmels en bacteriën in de darm op te kunnen ruimen, de glucose in de aloe helpt om de tight-junctions te dichten die nodig is om het immuunsysteem te versterken, galactose is een stof die effectief werkt bij wondherstel (in de darm deze keer) en galactose helpt ook de maag specifiek om daar ook bacteriën te remmen onder ander de helicobacter bacterie. Verder kun je galactose ook inzetten om de nieren te ondersteunen zodat er minder risico’s ontstaan. Verder zit er xylose in wat een belangrijke voorloperstof is voor proteoglycanen wat weer een belangrijke bouwstof is in bindweefsel en fascieweefsel. Zo ontstaat er een beeld waarom het werkt.

Feit 4 Aloe vera bevat ontstekingsremmende stoffen
Een aantal voorbeelden hiervan zijn B-sitosterol dat vaak wordt ingezet bij prostaatproblemen, campesterol, HDL-cholesterol en acemannan. Deze stoffen hebben diverse ontstekingsremmende werkingen. Inmiddels zijn daar al heel veel ervaringen mee opgedaan.

Feit 5 Aloe vera bevat bouwstoffen
Aminozuren en vetzuren zijn bouwstenen voor de darm, hersenen en alle organen in ons lichaam. Zonder die bouwstenen kan het lichaam zichzelf niet goed vernieuwen. Veel essentiële en niet essentiële aminozuren kun je in de aloe vinden en ook nog een paar vetzuren die specifieke ontstekingsremmende werking hebben. Zoals bijvoorbeeld myristine en palmitine.

Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over wat Aloe vera allemaal kan betekenen voor mens en dier. Als je zelf alle specialistische kennis wilt opdoen hoe je mensen kunt helpen met goede voeding en aloe vera dranken dan zijn er verschillende trainingen. Je kunt dan het beste persoonlijk contact et me opnemen.
Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut en co-auteur van Koken Zonder Pakjes en Proef jeRoots. Kennis over aloe vera dranken en hoe je ze gebruikt heeft ze sinds 2004 opgedaan en ze heeft zich hierin gespecialiseerd. Alle ins- en outs over het gebruik van aloe vera kun je van haar krijgen. In het kook-kennisboek www.proefjeroots.nl is een groot deel van de kennis opgenomen. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl. Cursussen en trainingen in aloe vera- en bijen producten zijn beschikbaar. Sinds 2019 heeft Annette samen met Jolanda Dorenbos de opleiding voor therapeuten geaccrediteerd gekregen. Kijk op DarmExpert voor trainingsdagen.
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “ProefjeRoots”

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

1 Comment

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.