Blog

Shaken en pillen om af te vallen? ONGEZOND!

Elke maand kom ik wel weer mensen tegen die enthousiast op facebook of andere social media promoten hoe gezond en fit ze nu zijn na het doen van een programma met shakes. Gezond eten is geen onderwerp in die programma’s. Kennis over voeding wordt ook niet gedeeld. Helaas is het effect van vaak ‘crashen’ dat je op den duur alleen maar aankomt. Het is slimmer om te starten met gezonde voeding omdat een gezonde voeding als ‘bijwerking’ gezond gewicht geeft.

Stelling: Shake programma’s; het zorgt altijd voor overgewicht erna!

Allereerst laten we het eens hebben over het leerproces of bewustwordingsproces. Ze komen niet op gang als je een shake programma gebruikt. Door het ‘eten’ van shakes op een dag leer je als mens helemaal niets. Dat is jammer want daardoor zul je je daarna des te meer in voeding moeten gaan verdiepen.

Je kunt minder goed poepen. Heel veel crashdieeten bevatten te weinig vezels. Daardoor gaat de darm verstoppen en krijgen mensen pas echt problemen, dat geeft ondanks dat mensen bijna niets eten toch een vol gevoel. Erg lastig. Dit is heel simpel op te lossen door het nemen van de juiste hoeveelheden groenten (in ieder geval minimaal 500 gram en liever minimaal 1 kilo per dag).

Ruststofwisseling: veel mensen hebben geen idee hoe ons lichaam werkt en weten helemaal niet dat als je gaat ‘crashen’ je je lijf op een soort maximale stress-stand zet. Deze stand merk je snel omdat je het gewoon koud krijgt. Je lijf draait de verwarming drastisch naar beneden. Daarom krijg je het ook altijd koud als je gaat crashen. Nu is het grootste probleem eigenlijk dat deze ruststofwisseling ook nauwelijks nog omhoog gaat als je dit langer dan 3 tot 5 dagen doet. Af en toe een dagje weinig eten is een heel ander iets en wordt intermittent fasten genoemd, dit is dus wel handig. Als je eenmaal begonnen bent met crashen kun je er eigenlijk ook nooit meer mee stoppen, je lijf heeft steeds minder calorieën nodig.
Crashen is heel duur voor je. Aangezien je lijf dit ziet als een heftige aanval en je gewoon te weinig energie krijgt worden er allerlei reserves aangesproken EN wordt voor de lange termijn de stofwisseling naar beneden gedraaid. Je zult dus elke keer weer een crash actie moeten blijven doen.

Verdeling van prioriteiten: Aangezien er in een keer veel minder energie te verdelen is gaat je lijf een aantal systemen drastisch minder energie geven. Je immuunsysteem, de aanmaak van botten, het goed houden van je bloed en je seks-organen worden drastisch in de kou gezet. Hiervoor is ineens veel minder energie beschikbaar. Mensen die ziek zijn of met sport bezig zijn moeten dit dus zeker niet doen. Zin in seks neemt zeker af…. bekijk dus zelf je prioriteiten. veel mensen worden ook ziek of verkouden door te crashen, dat klopt dus gewoon, het lijf zet dat systeem bijna uit.

Mocht je nog langer dan een week door willen gaan met crashen dan komt ook het tweede systeem van het lijf in de problemen. Spieren, longen en de huid krijgen dan minder energie om te werken en te herstellen. Veel mensen die willen afvallen willen ook spieren behouden, dat is met crashen erg lastig om voor elkaar te krijgen. Dit is ook precies de reden dat tijdens het crashen mensen huidproblemen gaan krijgen, ook dat klopt dus. Benauwdheid is dus ook een logisch gevolg van het crashdieet, lijkt me voor mensen die al last hebben van de longen of allergien hebben dus zeker niet handig

Ik heb zelfs ervaring met mensen die nog grotere gezondheidsproblemen over houden na crashen. En ook dat is te verklaren. Het 3e systeem dat wordt aangetast door langdurig crashen ( het gaat nu over langer dan 4 weken) is dat het hart, de nieren, de lever, de darmen en de hersenen niet genoeg energie krijgen om goed te functioneren. Het kan dus gewoon zijn dat je hart- of nierfalen overhoudt aan een crashdieet, verder heb ik ook al mensen gezien die met ernstige leverproblemen uit een crashvoeding tevoorschijn kwamen. Die mensen zijn wel weer op te lappen maar dan kan ik je garanderen dat dit enkele jaren in beslag kan nemen.

Je lijf verzuurt ernstig. Dit is echt een heel groot probleem met crashen. Doordat je niet of nauwelijks groenten binnen krijg merk je een grote verzuring op. Je krijgt overal pijn in je lijf en vooral de interne organen als lever, nieren en darmen gaan daar heftig tegen protesteren. Als dit gebeurt is blijvende schade aan je lijf al mogelijk. Herstellen kost vaak minimaal een jaar met een goede begeleiding.

Pillen zijn nog erger. Realiseer je gewoon dat een pil NOOIT kan werken om je GEZOND af te laten vallen. Als je naar een gezond gewicht wilt komen is het nodig om daar dagelijks aan te werken. Gewoon gezonde voeding en goede en verstandige aanvullingen zorgen ervoor dat je wel degelijk voor de lange termijn op gezond gewicht kunt komen en blijven. Iedereen die tegen je zegt dat een pil werkt staat gewoon te liegen.

Je blijft bezig. Als je een keer aan een crashdieet bent begonnen kom je er nooit meer vanaf. Je lijf blijft namelijk op de ‘spaar-stand’ staan. Je zult dus steeds meer kwaliteit moeten gaan eten en daar moet steeds minder calorieën inzitten. Als je weer ‘gewoon’ gaat eten kom je heel erg snel weer aan en kun je dus weer opnieuw beginnen.

Je spekt de portemonnee van een ander. Steeds weer moet je op deze manier aan de slag om je lijf weer terug in shape te krijgen. Of je ze nu koopt in de supermarkt of via een tussenpersoon maakt niet uit. Het is heel slim om mensen zo aan zich te laten binden. Blijf zelf nadenken over wat je wenst met je lijf voor de lange termijn

De kwaliteit van de middelen die beschikbaar zijn in poeder vorm is dramatisch. Er zitten vaak te veel koolhydraten in, te weinig eiwitten en vooral veel te eenzijdige eiwitten zoals soja, wei of peulvruchten. De hulpstoffen die nodig zijn om een poeder een poeder te houden is gigantisch, veel diverse e-nummers en vooral suiker en zout kun je vinden in deze producten omdat het anders aan elkaar klontert en dus al heel snel in werking achteruit gaat. Eiwitten smaken bovendien gewoon heel erg bitter. Om er dus een beetje een drankje van te maken dat je weg krijgt zonder te kokhalzen zijn dus veel suikers nodig. Grappig he, suikers in een product waarmee je snel wilt afvallen!

Kortom shakes om af te vallen en pillen om te vermageren zijn pure onzin. Het is bovendien ook nog erg duur je wordt er niet slimmer van en ook zeker niet slanker.

Zo moeilijk is het toch niet om een fatsoenlijk ontbijt, lunch of diner in elkaar te zetten? Als je lijf je lief is ga je gewoon nooit met zulke gekke dingen aan de slag. Daarom trainen we mensen al ruim 20 jaar in gezonde voeding en hoe je lekker kunt eten en koken ook met een beperkt budget EN binnen de tijd die beschikbaar is in jouw programma. Heel erg moeilijk is dat allemaal echt niet. Ik begrijp echt niet waarom mensen in een maatschappij waar we overvloed hebben net doen of we in de oorlog leven? Dat is toch echt niet logisch?. Als je zelf meer kennis wilt opdoen dan kunnen we je daar ook in trainen. Door goed te eten kom je vanzelf op gewond gewicht en blijft dat ook zo.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en Proef je Roots. Daarnaast heeft zij artikelen geschreven in vakbladen als Homeopathie magazine, de Schoonheidsspecialist en het kwartaal blad voor de Nederlandse Vereniging van Soma therapeuten. Om zelf lekker te kunnen eten thuis is er in samenwerking met co-auteurs het kook-kennisboek www.proefjeroots.nl. ontwikkeld. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl.
In samenwerking met Jolanda Dorenbos is de Therapeuten opleiding DarmExpert ontwikkeld.
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “ProefjeRoots”.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

1 Comment

  • Désirée on 7 juni 2017

    Zoals in het artikel ook al staat. Die shakes klinken leuk, maar je moet je maag en darmen gewoon het werk laten doen, niet de blender. Dus gewoon naar binnen werken, en niet in shakevorm.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.