Blog

Tips voor een gezonde darm voor je baby

Een gezonde darm is een goed werkend immuunsysteem. Het doorgeven van een goed werkend immuunsysteem aan je kind is slim om te doen. Iedere moeder en iedere vader wil het beste voor hun kind. Er wordt van alles gedaan om het huis, de auto en de babykamer in orde te maken. Nog niet veel jonge moeders beseffen dat het geboorte kanaal en de darm gezond dienen te zijn voor de zwangerschap.

Feit 1 Jonge ouders gaan pas aan gezonde voeding werken als ze zwanger zijn

Jonge meiden zijn heel erg met de buitenkant bezig en willen ieder pukkeltje weg hebben. Helaas realiseren ze zich vaak niet dat een gepukkelde huid vaak komt door een darm in de stress. Lekker fysiek bezig zijn met sporten is natuurlijk heel goed, toch wordt er te veel naar de buitenkant en te weinig naar de binnenkant gekeken. Jammer. Vooral later kan dit problemen geven. Gelukkig zijn er veel aanstaande moeders wel heel goed bezig. Toch houden ze huid en darmdisbalansen. Snel aanpakken van die disbalansen is slim.

Feit 2 Werk aan de bouwstoffen

Om een gezonde darm en een gezonde huid te krijgen zullen er een aantal basis voedingsstoffen wel en niet in de voeding aanwezig moeten zijn. Bouwstoffen kun je vinden in vis, ei, groenten, noten, zaden, olijfolie, roomboter en in vlees. Dit zijn bouwstoffen om het lichaam op te bouwen en dus van groot belang bij een nieuw leven zoals zwangerschap. Ook fruit is belangrijk maar in mindere mate dan groenten en kruiden. Daarnaast zijn kwalitatief goede supplementen nodig voor dagelijks gebruik. B12 en foliumzuur zijn daar voorbeelden van maar zijn niet de enige die nodig zijn.

Feit 3 Een gezonde darm van de baby begint bij de moeder

We gaan er maar een van uit dat de bevalling het liefst via de natuurlijk weg zal plaatsvinden. Dat is beter voor zowel moeder als kind. In die situatie komt het hechtingshormoon oxytocine vrij dat zorgt voor een goede moeder-kind binding. Door die natuurlijke weg is een gezonde darm van de moeder letterlijk van levensbelang voor de baby aangezien het kind vaak de zogenaamde ‘faecale hap’ zal nemen. Of te wel, een beetje poep van de moeder binnen zal krijgen. Dit is bedoelt om een gezonde darm te krijgen omdat de bacteriën van de moeder daarbij helpen. Indien de darm van de moeder niet gezond is krijgt het kind dus direct al de eerste besmetting mee, dat geeft vaak problemen met reflux, krampjes en ernstigere vormen van weigeren van voedsel. Je kunt dus voor de zwangerschap zelf veel doen.

Feit 4 Zowel de moeder als de vader hebben gezonde darmen nodig

Alhoewel de moeder tijdens de bevalling het belangrijkste is, is het ook belangrijk dat de vader goede voedingsstoffen opneemt. Bovendien kunnen schimmels, virussen, bacteriën en parasieten via seksueel contact worden overgebracht van vader op moeder en zo dan weer op het kind. Het is handiger om voor de zwangerschap gezonde darmen te hebben. Met een gezin met een aantal kinderen de darm gezond krijgen is gewoon meer werk. Eerder starten geeft dus minder rompslomp, stress, gedoe en kosten. Een gezonde darm geeft dagelijks een mooie stevige, bruine, glimmende drol. Bovendien is de huid gezond, groeien de haren goed, heb je veel energie, slaap je goed en ziet het leven er over het algemeen mooier uit. Of je nu wel of niet kinderen op de wereld wilt zetten. Een gezonde darm voor jezelf en je partner is gewoon handig.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en Proef je Roots.Verder schrijft zij artikelen voor De Nederlandse vereniging van SOMA therapeuten en schrijft ze voor de Schoonheidsspecialist. U kunt de tips en kennis teruglezen in het boek ProefjeRoots Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl .

Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, kPNI-therapeut

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Tags: , , , , , ,

No Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.