Blog

Galblaas kwijt en dan?

Steeds meer mensen hebben problemen met de gal en steeds vaker moet deze verwijderd worden vanwege galstenen en risico factoren. Ook nu weer (net als met de gastricbypasses, maagbanden en sleeves) wordt er nauwelijks gecommuniceerd wat de gevolgen zijn voor het lichaam en dus voor de persoon.

Feit 1 Als je een orgaan verwijderd verandert er WEL iets in het lichaam
De galblaas is een belangrijk orgaan in de spijsverteringsketen. Dit kleine blaasje zorgt voor het produceren van galzure zouten die in de dunne darm (net na de maag) mee helpen om de vetten te emulgeren. De gal doet dat niet alleen, gelukkig helpen de lever en de alvleesklier ook mee om spijsverteringsenzymen te maken. De gal is echter de grootste leverancier van galzure zouten. Als de galblaas dus is verwijdert heeft dat grote gevolgen voor de mogelijkheid van het verteren en opnemen van vetten in de dunne darm.

Feit 2 Je hoeft niets aan je voeding te veranderen na de operatie
Aangezien er een grote verandering is opgetreden in het verteren van vetten is het ook lastiger voor de eiwitten om goed opgenomen te worden. De pH verandert in dat deel van de dunne darm en daardoor is er voor de eiwitten ook niet de ideale omstandigheid om goed te verteren. Meestal krijgen mensen een opgeblazen gevoel en soms ook maagpijn. Het resultaat is dat mensen vanzelf meer koolhydraten gaan eten omdat die vooral in de mond en slokdarm worden verteerd en dus in de maag en darm minder problemen geven. Mensen gaan ook minder eiwitten en vetten eten omdat ze er last van krijgen. Mijn advies is om ipv 2 tot 3 keer per dag ongeveer 3 tot 5 keer per dag kleine maaltijden te gaan nemen. Zo kunnen er toch de belangrijke eiwitten gegeten worden.

Feit 3 Je had er niets aan kunnen doen om het te voorkomen, het overkomt je
De ervaring leert dat als je met mensen in gesprek gaan dat ik dan merk dat ze al langdurig verzuurd waren en al heel lang verkeerd gingen eten daardoor. Ervoor zorgen dat je lijf niet verzuurd is een manier om al je organen gezond te houden, dit geldt dus ook voor de galblaas. Groenten, aloe vera dranken en kruiden helpen om een goede pH te behouden.

Feit 4 Je kunt meer zelf doen dan je denkt.
Voedingsstoffen voor de organen bestaan vooral uit eiwitten. Die zijn dus belangrijk om binnen te krijgen. Vis, ei, vlees en groenten bevatten die bouwstoffen. Om de verzuring tegen te gaan is het dus nodig om daar grote hoeveelheden groenten bij te eten. Ongeveer 1 kilo per dag is prima. Als aanvulling kun je prima de aloe dranken toevoegen.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef jeRoots’. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek www.proefjeroots.nl. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl .
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “ProefjeRoots” zie www.proefjeroots.nl

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

No Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.