Blog

Noten en superfoods, wat is nu slim?

Elke dag kom ik op facebook mensen tegen die allerlei drankjes maken van superfoods en daarin allerlei noten en bessen verwerken in hoge hoeveelheden. Is dat nu wel zo slim om dat te doen?

Feit 1 Appel pitten, kersen pitten en amandelen bevatten gifstoffen.
Het eten van het vruchtvlees van appels en kersen is heel goed, daar zitten veel stoffen in die het lichaam helpen. Vooral in de ochtend zijn appels prima. Het eten van de pitten echter kan zorgen voor grote problemen. De stof cyanide in de pitten kan ervoor zorg dat als je die in hoge dosissen binnen krijgt dat het zenuwstelsel wordt geblokkeerd. Dit kan dus zorgen voor hartklachten en als de dosis hoger wordt kan de dood intreden. De appels volledig vermalen in smoothies is dus gewoon slecht. Ook bittere amandelen bevatten die stof. Na verhitting is de stof weg.

Feit 2 Ongebrande cashews bevat een Urushiol
De effecten van het eten van ongebrande cashews zijn ook bijzonder. Je kunt er een huiduitslag van krijgen, een vrij heftige reactie net zoals je die kunt ervaren van ‘Poison Ivy’ een boom die je gewoon kunt tegen komen. Snoeien aan die boom levert grote blaren op de huid op. Ook nu weer gaat het om de ongebrande variant. Ondanks dat het eten van ongebrande noten meestal gezonder is gaat dat voor cashews zeker niet op. Sommige mensen krijgen ook reacties van de mango, in veel lagere hoeveelheden zit ook hier de stof urushiol in. Interessant is dat olijfolie en ananas worden gebruikt om de werking van de urushiol op te heffen.

Feit 3 veel noten eten kan geen kwaad, toch?
Sommige noten bevatten naast gifstoffen ook veel calorieën. Ook nu weer zie ik bijna dagelijks recepten met amandelmeel voorbij komen. Hazelnoten en cashews worden ook rijkelijk gebruikt in allerlei recepten. Ik begrijp het best als je geen granen meer wilt eten vanwege de gluten. Realiseer je wel dat je hiermee heel veel calorieën binnen krijgt, vaak gewoon te veel voor de acties die we dagelijks doen. Zo 1 keer per week of 1 keer per maand prima voor speciale gelegenheden, ik zou het niet veel vaker doen.

Feit 4 Groenten kan altijd
Ik kan me voorstellen dat je de kluts kwijt raakt. Wortelen, komkommers en radijs bijvoorbeeld kun je prima dagelijks eten. Bloemkool, broccoli, ui, prei en spruiten geven ook geen problemen. Radijs en spruiten worden minder bitter als je ze kort opbakt in een laagje olijfolie met rozemarijn en tijm.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes en ‘Proef je Roots’. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in de genoemde boeken. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl .
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden

Lees meer als je zin hebt

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Tags: , , ,

No Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.