Blog

Waarom een maagband niet werkt om af te vallen

Het lijkt wel ineens hot om een maagband te plaatsen. Telkens luister ik met verbazing naar de mensen die dit hebben ondergaan en de minimale begeleiding die ze krijgen. Bovendien is het voor de lange termijn geen oplossing. Waarom is het logisch dat het niet werkt?

Vraag 1 Hoe werkt de maag eigenlijk?
De maag is een spier, die dus wil bewegen. Om het voedsel te verteren (vooral eiwitten) is een heel lage pH van 2 nodig EN dus de mogelijkheid dat de maag de spijsbrei kan husselen. Deze beweging is nodig om het maagzuur dat door specifieke cellen in de maagwand wordt uitgescheiden door de totale spijsbrei te verdelen zodat de eiwitten voor verteerd kunnen worden. Er is dus een combinatie nodig van de juist zuurtegraad en beweging.

Vraag 2 Wat belemmert de maag met een maagband?
Als iemand een maagband heeft kan de maag niet, of in ieder geval vermindert, bewegen. Daardoor kan de spijsbrei niet goed worden gemengd met het maagzuur waardoor een groot eiwitverteringsprobleem ontstaat. Dit merk je aan de ontlasting omdat het blijft stinken. Ook de vetten worden een beetje voor verteerd in de maag, in deze situatie lukt dat dus ook niet goed. Er ontstaat dus meer diarree-achtige ontlasting. De eiwitten en de vetten worden dus slechter verteerd. Deze twee zijn de belangrijkste voeding voor het lichaam.

Vraag 3 Wat betekent dat voor de persoon?
Doordat de eiwitten en vetten niet goed kunnen worden verteerd zal de persoon nauwelijks nog uit eten kunnen gaan. De persoon moet altijd kleine hapjes blijven eten over de hele dag en zal dus altijd met eten bezig moeten zijn. Aangezien eiwitten en vetten bijna niet meer te eten zijn door deze mensen zullen ze meer koolhydraten gaan eten. Koolhydraten worden vooral in de mond en slokdarm voor verteerd en zijn dus nauwelijks een belasting voor de maag. Ijsjes eten is dus niet een heel groot probleem, een stukje vis, ei of vlees kan bijna niet meer gegeten worden. Door een maagband kun je dus niet meer gezond eten, hoe graag je het ook zou willen.

Vraag 4 Kan ik dan beter proberen op een andere manier af te vallen?
Ja, door goede paleo voeding en een slim voedings-bewegings-ritme kun je goed en verantwoord gaan afvallen. Natuurlijk zul je nog steeds op moeten letten op je voeding. In ieder geval kun je wel gezond gaan eten omdat alle organen in tact blijven. Het is handiger om zelf de keus te aken om beter voor jezelf te gaan zorgen, van een maagband heb ik nog niemand blij zien worden. Als je hulp wilt met toch goede voeding binnen krijgen ondanks je maagband, dan wil ik graag met je meedenken, supplementen zullen een groot deel van je voedingskosten gaan opsnoepen.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots’. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek www.kokenzonderpakjes.nl en www.ProefjeRoots.nl. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl .
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur van bovengenoemde boeken.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.