Blog

4 vragen over een goede pH

Steeds vaker merk ik dat mensen een heel belangrijk aspect van de werking van het lichaam vergeten. Ook omdat er niet of nauwelijks aandacht aan wordt besteed. Bij heel veel crash diëten krijg je juist ernstige verzuring waardoor lichaamsprocessen vastlopen.

Vraag 1 Wat is dat pH?
De zuurtegraad van ons lichaam is nodig om lichaamsprocessen goed te laten verlopen. In verschillende organen heerst een andere optimale pH. De maag bijvoorbeeld is erg zuur (pH rond de 2) zodat eiwitten kunnen worden voor verteerd. In het bloed heb je een heel kleine marge tussen de 7,37 en 7,45. Metingen in het bloed verrichten is dus niet heel zinvol. In de scheikunde meten we van 0-14 en in ons lichaam hoop je die extreme waarden niet terug te vinden. De urine kan als alle process goed lopen in de buurt van de 8 komen, veel hoger zal niet lukken.

Vraag 2 Waarom is het handig als de urine basisch is?
Mineralen en dan vooral de Natrium/Kalium balans in de nieren zorgen ervoor dat de urine basisch of zurig wordt. Verzuring geeft kramp in spieren en pezen en zorgt op de lange duur voor osteoporose. Verzuring is dus niet handig. Daarnaast geeft verzuring ook problemen voor het zenuwstelsel (het geeft stress) en voor sporters, herstellen gaat lastiger. Verzuring is daarnaast ook een risico voor ontstekingen EN ontstekingen verzuren het lichaam weer. Zo blijf je dus bezig. Je kunt zelf je urine meten met pH-strips, lastig te krijgen maar ze mogen niet duur zijn. Zo 100 stuks voor ongeveer 10 euro betaal je ongeveer.

Vraag 3 Wat gebeurt er dan in mijn lichaam?
De pH beïnvloedt enzymatische reacties. Enzymatische reacties zijn alle opruim -en herstelactiviteiten die in je lichaam plaatsvinden. Als je een wond hebt moet er eerst opgeruimd worden en als er voldoende is opgeruimd komt daarna het herstel mechanisme op gang. Dat het lichaam begint met opruimen is onder andere gebaseerd op een iets lagere pH dan normaal. Na een tijdje dat er goed is opgeruimd zal de pH op die locatie iets gaan stijgen, dan stoppen de opruimwerkzaamheden en kunnen de herstelwerkzaamheden gaan plaatsvinden. Als de pH in je bloed goed is EN er voldoende voorraden zijn om de pH te hanteren werken al deze processen optimaal. Bij te grote verzuring is er dus een kans dat het opruimen te lang duurt EN bovendien de herstelwerkzaamheden niet of in ieder geval veel te langzaam op gang komen. Zo kunnen wonden dus langer blijven bestaan dan wenselijk is.

Vraag 4 Hoe kan ik het zelf verbeteren?
Het binnenkrijgen van mineralen is de belangrijk factor. Dit doe je door het eten van groenten en kruiden. Omdat je eigenlijk minimaal 1 kilo groenten moet eten per dag als je geen stress hebt adviseer ik er ook aloe vera dranken bij te nemen. Je kunt meer achtergronden lezen op www.aloe-info.nl.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots’. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek www.kokenzonderpakjes.nl en www.ProefjeRoots.nl. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl .
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur van bovenvermelde boeken.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Tags: , , ,

No Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.