Blog

Waarom detoxen niet handig is voor je lichaam

De afgelopen jaren heb ik steeds vaker ervaren dat er meer gezondheidsproblemen ontstaan NA een detox-actie van een persoon. Het daarna weer op de rit krijgen van het lichaam vergt een behoorlijke inspanning van de persoon en zijn omgeving. Oordeel zelf over de feiten.

Feit 1 Als je denkt aan detoxen doe je dat omdat processen niet goed verlopen.
Bij wisselende patronen van diarree en obstipatie kan ik me heel goed voorstellen dat je op zoek gaat naar oplossingen. Als je vaak vermoeid bent en geen zin hebt in het leven terwijl er geen enkele reden toe is, kun je best wel eens in de verleiding komen. Veel detox-kuren beloven je gouden bergen met heel snel veel meer energie en allerlei positiviteit, vaak is het omgekeerde de werkelijkheid. Hoe komt dat dan?

Feit 2 Door detoxen komt de lever extra onder druk te staan
De lever is een bio-tranformator. Dit houdt in dat stress-stoffen en allerlei andere gifstoffen door de lever worden omgezet in bruikbare stoffen of dat ze via de daartoe bestemde wegen het lichaam verlaten. Vaak staat de lever onder druk als je al merkt dat het afvoeren van afvalstoffen niet goed werkt. Door een detox-kuur zet je de lever extra onder druk, dat kan vaak leiden tot grote gezondheidsproblemen na de kuur. Als je werkelijk positieve effecten hebt van een detox-kuur heb je dus eigenlijk mazzel gehad of heb je je niet precies aan de richtlijnen gehouden. Verstandig dus.

Feit 3 Door detoxen komen de gal, de maag en de darm extra onderdruk te staan
Alle andere organen die met de spijsvertering in verband staan worden extra belast. Deze extra belasting kost extra energie, daarom wordt je ook zo moe als je met detoxen bezig bent, niet goed dus als je merkt dat je moe wordt. Stop er dan ook direct mee, schade kan dan al zijn toegebracht aan de organen. Vaak ontstaat er nog meer obstipatie en worden de klachten erger, deze signalen zijn al erg genoeg.

Feit 4 Je wilt toch verbetering, hoe doe je het dan wel?
Het lichaam kan niet goed tegen grote schokken, grote veranderingen zijn dus niet handig. Zorg er dus voor dat je altijd bij het begin begint. Het herstellen van de bloedsuikers en pH doe je door Paleo te gaan eten. Daarnaast gebruik je de aloe vera dranken omdat die heel snel helpen om de maag, darm, lever en gal te ondersteunen in hun processen. Bovendien verzorgt aloe ook de lever door enzymen te leveren. Lees zelf de gegevens op aloe-info.nl 

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots’. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek www.kokenzonderpakjes.nl en www.Proefjeroots.nl. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl .
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur van bovengenoemde boeken.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

4 Comments

 • Suna on 2 juli 2014

  Interessant stuk, helder, laagdrempelig en geeft een praktisch overzicht. Helaas bij weinig mensen bekend denk ik.

  • Annette ter Heijden on 23 juli 2014

   Ja, dat is ook de reden dat ik er maar eens iets over schrijg, je mag de blog natuurlijk delen en verspreiden, dat helpt!

  • Annette ter Heijden on 23 juli 2014

   Thanks, wil je het op andere social media plaatsen en er naar verwijzen? Ik wil mensen leren hoe ze verantwoord met hun lichaam omgaan.

 • Renate on 13 april 2018

  Ik heb het nog nooit van deze kant bekeken, heb zelf wel altijd goede ervaringen met detox kuren maar ben nu wel extra voorzichtig.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.