Hoe beïnvloedt de darm de hersenen?

Steeds meer mensen ervaren depressieve gevoelens en verwarring. Ik hoor ook vaak dat mensen een soort mist voelen en dat ze niet helder kunnen denken, terwijl het vraagstuk waar ze mee werken op dat moment eigenlijk niet heel ingewikkeld is. In welke mate kan je darm je in de weg zitten of helpen?

Feit 1 Een gezonde darm zorgt voor goede opname van stoffen

Een gezonde darm kan de eiwitten en vetten die in de voeding zitten ook opnemen. Een gezonde darm doet dat goed en dus ontstaan er geen tekorten aan eiwitten en vetten en vitamines en mineralen. Bij problemen in de opname komen de bouwstenen niet beschikbaar voor je lijf.  Vetten bijvoorbeeld, worden niet gebruikt voor de hersens en het hormoonstelsel maar die zie je in de toiletpot terug, door ‘spoorvorming’. Als de eiwitten niet goed worden opgenomen levert dat tekorten voor alle organen. Een slechte vertering van eiwitten kun je ruiken, vooral aan de ‘rotte eier lucht’.  Te veel aan koolhydraten en een slechte opname merk je aan onder andere winderigheid en een opgeblazen gevoel. Een buik hoort netjes plat te zijn en rustig aan te voelen. De ontlasting heeft de vorm van een mooie soepele sigaar.

Feit 2 Een gestreste darm geeft hersen-stress

Een gezonde darm produceert serotonine, dit is een stof die zorgt voor een blijer gevoel. 70% van de serotonine wordt in je darm geproduceerd als deze gezond is. In een gestreste darm wordt de serotonine NIET geproduceerd en ontstaat dus een tekort in de hersens. Veel mensen krijgen hiervoor medicijnen. Daarnaast word ook nog een stof gemaakt die Substance-P heet, deze stof zorgt voor extra samentrekkingen in de darm en veel mensen gaan daardoor ‘keuteltjes poepen’. Door deze hersen-stress gaan mensen zich ook anders gedragen, korter in gesprekken, minder rust en ruimte om te luisteren, snel afgeleid en een ‘korter lontje’ zijn zo een paar voorbeelden. Mijn ervaring is dat als je de darm tot rust brengt er DIRECT effect is op de hersens, dit werkt met uren en niet met weken of maanden. De kwalitatief hoogwaardige aloe vera dranken zorgen voor het verbeteren van de opname van stoffen en leveren bouwstoffen als aminozuren en vetzuren.

Feit 3 Veel mensen hebben parasieten zonder dat ze het weten

Parasieten, schimmels, virussen en bacteriën geven veel stress in de darm. Veel mensen hebben daar last van maar helaas wordt er bijna niet op gecontroleerd. Als er wel een kuur is gegeven is die kuur vaak niet afdoende geweest en nemen de klachten in de loop van de tijd weer toe. Het niet goed behandelen van ‘beestjes’ die niet in de darm thuishoren zorgt snel voor resistentie van de ‘beestjes’, dit betekent dat het bijna niet meer aan te pakken is. Naast een kuur van de huisarts is het dus noodzakelijk om de voeding aan te passen en veel extra kruiden toe te voegen om zo breed mogelijk te werken en zo WEL van de ‘beestjes’ af te komen. Het kan zeer wel, het is alleen niet gemakkelijk. Kijk voor meer info op Fysikos Voeding

Feit 4 veel anti-depressiva werken onvoldoende als de darm in de stress is

Als de darm door stress te weinig of geen serotonine meer levert ontstaat vanzelf een depressie. Met die klachten ga je dan naar je huisarts. Meestal zijn mensen ook al jaren daarvoor met darmklachten bij hun arts geweest. Op de darmklachten reageert de arts niet, op de depressieve gevoelens wel. Helaas krijg je nu een middel waar je heel lang mee bezig bent om weer vanaf te komen (als het al lukt), een parasiet wegkrijgen duurt vaak 1 soms 2 maanden. Kies zelf waar je de voorkeur aan geeft.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘ProefjeRoots’. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek www.kokenzonderpakjes.nl. Voor persoonlijke begeleiding  m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl. Daarnaast hebben Annette en Jolanda Dorenbos samen de opleiding DarmExpert ontwikkeld.  Dit is een geaccrediteerde opleiding voor therapeuten.   

Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur ‘ProefjeRoots‘, docent ‘DarmExpert’ en kPNI-therapeut bij ‘FysikosVoeding’

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 Comments

  • Jan on 13 november 2014

    Welke aloë Vera dranken moet ik gebruiken (merk) en waar verkrijgbaar?

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.