4 Voedingstips voor gezonde hersens

De hersens reageren op van alles en nog wat binnen en buiten je lichaam. ADD, bi-polaire stoornissen, autisme en concentratie problematiek. Op welke manieren zou je dat nu kunnen voorkomen of verhelpen?

Tip 1 Eet goede vetzuren
De hersens bestaan voor ongeveer 80% uit vetzuren, het hele zenuwstelsel heeft deze stoffen heel hard nodig. Vis en dan vooral vette vis (makreel, ansjovis, zalm, haring, sardientjes en inktvis) bevatten relatief veel DHA. Specifiek DHA is een stof die in de hersens nodig is voor een goede communicatie. Minimaal vier keer per week vissen eten uit de noordelijke ijszee (Arctic sea) is noodzaak. Supplementen moeten voldoen aan criteria van zuivere en kwalitatieve preparaten. Het label van de Friends of the Sea is dan noodzaak.

Tip 2 Zorg voor een gezonde darm
De darm is de schakel in de communicatie en kan stress op de hersens leveren of juist rust. Een darm in de stress zorgt voor Substance-P productie wat een centrale neurotransmitter is die algehele stress in gang zet. Rust in de darm zorg voor GABA productie, dit is een stof die juist algehele rust aangeeft aan de hersens. Aangezien inmiddels wetenschappelijk is aangetoond dat er een darm-hersen-connectie is kun je geen goede hersenfunctie hebben zonder een gezonde darm. Groenten en Aloe vera dranken kunnen dit regelen.

Tip 3 Zorg voor stabiele bloedsuikers
Onrust in het lichaam (bloedsuikers instabiel) zorgt voor een andere manier van onrust op de hersens. Vis, ei, groenten, noten en vlees zorgen voor stabiele bloedsuikers. Brood, pasta, rijst en aardappel (en alle andere suikers) zorgen voor instabiele bloedsuikers. In ons kook-kennisboek Proef je Roots wordt dit allemaal uitgelegd en krijg je recepten om lekker te eten.

Tip 4 Zorg voor een goede pH
Een goede mineralen balans wordt steeds meer benadrukt. Groenten en Aloe vera dranken kunnen dit ondersteunen. Minimaal 1 kilo groenten per dag zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de pH naar basisch gaat. Zorg zelf voor pH-strips. Die kun je bij de apotheek halen, zo kun je zelf kijken of je lichaam vooral zuur of vooral basisch is.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots’. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek www.kokenzonderpakjes.nl. en www.Proefjeroots.nl Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl .
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” zie www.kokenzonderpakjes.nl

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 Comments

  • Wouter on 21 april 2014

    deze zin snap ik niet:
    Aangezien inmiddels wetenschappelijk is aangetoond dat er een darm-hersen-connectie is kun je goede hersenfunctie hebben zonder een gezonde darm.
    Is het woordje ‘geen’ weggevallen???
    dus moet ie worden Aangezien inmiddels wetenschappelijk is aangetoond dat er een darm-hersen-connectie is kun je geen goede hersenfunctie hebben zonder een gezonde darm.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.