Blog

4 Tips voor optimale combinatie van voeding & beweging

‘Bewegen is gezond’ kun je overal lezen en horen. Logisch omdat we als mensen vooral gemaakt zijn om te bewegen, niet bewegen is dus ongezond. Verder is gezonde voeding ook belangrijk, tsja en wat is nu dan gezonde voeding? Ook daar zijn veel verschillende ideeën over. Nu komt het leukste; het combineren van voeding en beweging op de beste manier, wat doe je nu wel en wat doe je nu niet?

Tip 1 ga nuchter bewegen
Nuchter bewegen betekent dat je niets eet voordat je beweegt. Dat verhaal over ‘de motor eerst energie geven’ is dus klinkklare onzin, sterker je wordt er dikker van. Eerst bewegen, of zoals onze voorouders dat deden, eerst jagen, pas daarna kan het gejaagde worden opgegeten. Onze cellen en hormonale systemen zijn gemaakt om die volgorde te hanteren. Als je eerst gaat bewegen wordt het lichaam aangezet om de spiervezels leeg te maken, daardoor komt een mechanisme op gang dat ervoor zorgt dat de reserves kunnen worden aangesproken. Pas daarna, dit duurt ongeveer 2 uur, zullen de vetreserves worden aangesproken. Doe je het andersom; dus eerst eten en dan pas bewegen dan wordt je dus langzaam dikker omdat het lichaam de energie gaat opslaan.

Tip 2 neem minimaal 2 uur tussen bewegen en eten
Onderzoek heeft aangetoond dat het lichaam optimaal vet verbrand als je minimaal 2 uur in een ‘tekort’ terecht komt. Dus lekker vroeg opstaan, dan wel even wat drinken en lekker een stukje wandelen of rustig hardlopen. In de tuin werken mag trouwens ook. Daarna neem je 2 uur de tijd voordat je iets gaat eten. Je lichaam moet nu de tekorten gaan wegwerken en zodoende is het mogelijk dat de voedingsstoffen in het bloed worden opgenomen in de cellen. Hierdoor gaan bloedsuikers ook stabiliseren en kunnen de vetreserves worden aangesproken. Ook andersom werkt het met ongeveer twee uur. Na een maaltijd is er energie beschikbaar, ons lichaam wil dan het liefst dit eerst verwerken, maag, darm, lever gaan aan de slag. Na ongeveer twee uur is de meest intensieve vertering wel klaar en is er mogelijk energie over om fysieke arbeid te verrichten. Een beetje plannen is dus wel handig.

Tip 3 zorg ervoor dat je niet verzuurt
Iedere activiteit zorgt voor verzuring, door het eten van groente en fruit kun je dit tegen gaan. Ongeveer 1 kilo groenten en ½ kilo fruit per dag. Als dat je niet lukt kun je altijd nog kwalitatief goede aloe vera dranken nemen.

Tip 4 maak een dagplanning
Begin met bewegen rond een uur of 7, dan kun je dus rond 9 uur gaan ontbijten, rond 11 uur ga je dan weer even bewegen en dan kun je rond 1 uur wat eten. In de middag is het altijd lastiger, de meeste mensen werken dan door tot een uur of 5. Optimaal is het om dan rond een uur of 6 te gaan bewegen zodat je dan na 8 uur gaat eten. Daarna is eten niet meer nodig. In de winter is het prima om dan te gaan slapen, in de zomer kun je nog best wat lichte activiteiten doen.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek www.kokenzonderpakjes.nl. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl .
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” zie www.kokenzonderpakjes.nl”

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

No Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.