Wat is het verschil tussen vulling en voeding?
Veel mensen denken dat brood, melk en kaas voedingsstoffen bevatten. Ook zijn er veel mensen die denken dat een ‘gezond tussendoortje’ bestaat. De vraag is eerder waarom we denken dat we die nodig hebben.
Wat is dan wel voeding?
Proteïnen zijn de belangrijkste basisbouwstoffen voor ons lichaam. De Grieken wisten dit allang. Zij hebben niet voor niets de naam protos, wat eerste of belangrijkste betekent, aan deze stoffen gegeven. Vis, eieren, groente en vlees bevatten eiwitbronnen die ons lichaam ook kunnen gebruiken als voedingsstoffen.
Waarom zijn melk en kaas dan geen voeding?
Beide bevatten vooral lactose of vetten. Lactose kunnen veel mensen niet afbreken en de calcium uit melk kunnen we niet inbouwen in ons lichaam. De kaas is vaak veel te vet en ook te zout. Af en toe een beetje kaas is vaak geen probleem als er maar wel voldoende voedingsstoffen gegeten worden.
Wat is nog meer voeding?
Groente en fruit bevatten allebei veel mineralen die ervoor zorgen dat het lichaam over het algemeen basisch is. Wel is het belangrijk om 2 x zo veel groente per dag te eten als fruit. Dit betekent dat je dus 1 kilo groente en 0,5 kilo fruit per dag hoort te eten.
Wat doe je als je die hoeveelheden niet haalt?
Gezonde aanvullingen zoals aloe vera dranken (wel met het juiste productieproces) zorgen voor extra mineralen, goede spijsverteringsenzymen, nog meer proteïnen in de vorm van aminozuren (handiger voor het lichaam) en veel stoffen die het immuunsysteem specifiek helpen.
Hoe doe je dat dan op een dag?
Het is belangrijk om in iedere maaltijd voeding te verwerken. Hoe minder vulling (brood, pasta, rijst, aardappelen, gezonde tussendoortjes en suiker) des te meer ruimte is er voor goede voedingsstoffen. In de middag en de avond kies je dus een eiwitbron (vis, vlees of ei) samen met een mineralenbron (groente). Als je daar voldoende van eet heb je geen bloedsuikerdipjes en zijn tussendoortjes dus niet nodig.
Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots’. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek www.kokenzonderpakjes.nl. en www.ProefjeRoots.nl Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl .
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” zie www.kokenzonderpakjes.nl”
No Comments