Blog

3 feiten waarom lijnen onzin is, en 3 tips

In het nieuwe jaar gaat iedereen weer aan ‘goede voornemens’ werken. Dit betekent letterlijk ‘wat je met jezelf afspreekt te gaan doen’, daar zit precies de crux. Formuleer eerst een doel, dan een plan en voer het uit. ‘Iets gaan doen’, is niet specifiek genoeg. Bovendien is ‘gaan lijnen’ ook niet gezond, lees zelf waarom niet.

Feit 1 Je krijgt het koud van lijnen
Als je minder energie tot je gaat nemen dan zorgt ons lichaam er direct voor dat de lichaamstemperatuur zodanig verlaagt dat dit te kort direct wordt gecompenseerd. Minder eten is dus de oplossing nooit. Doordat je het koud krijgt wordt je ook nog een ongezellig mens, dat lijkt me de bedoeling niet.

Feit 2 Door lijnen gaat je ruststofwisseling omlaag
Mensen, vooral vrouwen, die in hun leven vaker een crashdieet hebben gedaan hebben een significant lagere ruststofwisseling. Hierdoor is het voor het lichaam mogelijk om met minder energie toe te kunnen dan voorheen. Dit betekent dus in de werkelijkheid dat je moet gaan zoeken naar steeds betere kwaliteit van de voeding waar per kcal nog wel de eiwitten, vetten en vitamines en mineralen inzitten die ons lichaam nodig heeft. Mensen die vaak hebben gelijnd zijn dus per definitie daardoor aangewezen op kwalitatief hoogwaardige suppletie.

Feit 3 Koolhydraten verlagen je lichaamstemperatuur
Veel mensen eten veel koolhydraten en daardoor alleen daalt de lichaamstemperatuur. Door een verlaagde temperatuur is er minder energie nodig. Terwijl koolhydraten juist zorgen voor instabiele bloedsuikers en je daardoor meer honger krijgt, bij een hongergevoel ga je meer eten en dus is er relatief nog meer energie over waardoor je dikker wordt.

Tip 1 Eet voeding in plaats van vulling
Voeding zit in; vis, eieren, groenten, noten, fruit, volle yoghurt of kwark en vlees. Verder zijn olijfolie en kruiden (zonder zout) heel belangrijk. Elke maaltijd zoek je eerst een eiwitbron (vis, ei, groente, yoghurt of kwark of vlees) en daarna een mineralen bron (groente of fruit). Noten (geen pinda’s) zijn een goede vetzuurbron.

Tip 2 Kook op laag vuur
Door laag vuur blijven de voedingsstoffen behouden, de vitamines en mineralen kunnen niet tegen extreme verhitting. Gooi het kookwater NOOIT weg, daar zitten de mineralen in. Liever stoom je de groenten in eigen vocht en wat olijfolie, alles blijft dan zoveel mogelijk in je pan zitten.

Tip 3 Gebruik nooit een magnetron
De magnetron zorgt voor verandering van eiwitstructuren. Eiwitten zijn de basis van ons lichaam (protos of eerste en belangrijkste in het Grieks), als de eiwitten ‘kapot’ zijn dan is het vulling geworden. Jammer van je tijd en inzet dus.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots’. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek www.kokenzonderpakjes.nl. en www.proefjeroots.nl Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl .
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur van bovengenoemde boeken.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Tags: , ,

No Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.