Blog

4 feiten waarom we geen vegetariër zijn

Ik ben het helemaal eens met iedereen die vindt dat we toch echt niet op een goede manier met onze dieren omgaan. Jammer genoeg gaat het niet alleen om dierenleed, ook de groenten, het fruit en de bijen behandelen we niet goed. Eigenlijk zorgen we helemaal niet goed voor onze planeet, maar ja, dat is oud nieuws. Helaas zijn er steeds meer mensen die menen dat vlees eten niet meer mag. Bij deze een aantal feiten dat we vlees (met mate) wel degelijk nodig hebben.

Feit 1 Onze darm is te kort
Planteneters hebben altijd een veel langere darm om het eten te verteren. Herkauwers hebben zelfs een aantal extra magen om de vegetatie te verteren. De lengte van de darm van de mens eerder wijst op een carnivoor dan een herbivoor. Officieel heten wij mensen omnivoren. Een omnivoor is een herbivoor die minimaal 5% energie uit dierlijke bronnen haalt of een carnivoor die minimaal 5% van de energie uit plantaardig voedsel haalt. Je kunt met die 95% dus behoorlijk variëren.

Feit 2 We hebben vitamine B12 nodig
Vitamine B12 hebben we nodig en de beste bron is vlees. Inmiddels is bekend dat er wel 6 verschillende cobalamine (vit B12) bindingen zijn. Juist de vorm die met een aminozuur gebonden is wordt door de mens het best opgenomen. Helaas zitten de goede en effectief opgenomen bindingen in vlees, vis of eieren. B12 fungeert in de maag als Intrinsic Factor (IF) waardoor het verteren van eiwitten beter verloopt. Veganisten kunnen na loop van tijd dus geen dierlijke eiwitten meer verteren omdat de maag dat niet meer aankan. De enige manier is er voor zorgen dat er weer B12 wordt gegeten.

Feit 3 We hebben dierlijke eiwitten nodig
Hormonale processen en de processen van het immuunsysteem functioneren op eiwitten en goede vetten. De ervaring leert dat mensen die langer dan 8 jaar vegetarisch leven een vale huid en slechte slijmvliezen hebben. Ze zijn veel verkouden en de huid gaat rimpelen. Daarnaast merken vrouwen verstoringen in hun cyclus en hebben mannen problemen met de potentie. Na enkele maanden dierlijke eiwitten toevoegen herstellen deze processen zich gelukkig vaak.

Feit 4 groenten zijn in grote hoeveelheden nodig.
Eiwitten en vetten verzuren het lichaam, groenten en fruit zorgen voor een base verschuiving. Minimaal 1 kilo groente per dag en een halve kilo fruit per dag is nodig. Gebruik dus veel groenten en fruit per dag naast goede eiwit- en vetbronnen.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek www.kokenzonderpakjes.nl. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl .
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” zie www.kokenzonderpakjes.nl”

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

8 Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.