Blog

4 voedingsadviezen die voor de juiste eiwitten zorgen

Eiwitten zijn de belangrijkste basisbouwstof voor ons lichaam. Proteïnes, in het Grieks ‘protos’, betekent ‘eerste’ en ‘belangrijkste’. Zonder eiwitten kan ons lichaam niet functioneren. Alle organen bestaan eruit en veel processen (onze afweer) ‘lopen’ er op. Iedere maaltijd op zoek gaan naar een goede eiwitbron is dus ook noodzaak. Maar, wat zijn nu gezonde eiwitten?

Tip 1 Eet 2x per dag vis, eieren of vlees
Zowel vis, eieren als vlees bevatten relatief veel eiwitten. Het liefst zoek je iedere maaltijd naar een eiwitbron. Omdat we geen carnivoren maar omnivoren zijn adviseer ik daar een heel ruimte hoeveelheid groente bij. 2 eitjes per dag mag best en is zelfs gezond omdat het zowel vitamine A, E als D bevat. Je hoeft niet bang te zijn voor een te hoge cholesterol omdat de Vitamine D in het ei ervoor zorgt dat de cholesterol in het lichaam constant blijft.

Tip 2 Zoek naar alles wat ‘rent, vliegt of zwemt’
Hoe meer het dier bewogen heeft hoe beter de verhouding eiwit versus vet voor ons is. Spierweefsel bevat meer eiwitten dan vetweefsel, hoe minder vetten een stuk vlees, of vis bevat hoe beter het is. Spierweefsel is wel wat taaier vlees dan vetweefsel, dat is dus wel even wennen. Varkens en runderen bewegen van zichzelf niet heel erg veel. Vandaar dat wild gezonder is, haas, duif, hert zijn voorbeelden van vlees dat van zichzelf meer beweegt. Ook voor kippen en hun eieren geldt dezelfde regel. Als je zelf je kippen houdt zou je ze met een zekere regelmaat wat meer moeten laten lopen (zonder ze van de leg te laten gaan).

Tip 3 Ga op zoek naar dieren die de juiste voeding hebben gegeten
Gekweekte zalm krijgt meel te eten. Dat kun je zien aan de kleur, die wordt vaal. Hierdoor verminderd de hoeveelheid Omega 3 en vermeerdert de hoeveelheid Omega 6. Door teveel Omega 6 worden ontstekingen aangewakkerd. Zoek dus wilde zalm die heeft kunnen jagen en zijn normale voeding heeft gegeten. Ook voor kippen geldt dit. Maiskippen en granenkippen leggen eieren die de hoeveelheid omega 6 verhogen terwijl kippen die spinnetjes en wormpjes eten, eieren leggen waar meer omega 3 inzit. Dat is de reden dat biologisch vis en vlees veel gezonder voor ons is.

Tip 4 Ook in groenten zitten eiwitten
Veel mensen weten niet dat ook groenten eiwitten bevatten. Ook nu weer kies je liever biologisch omdat de planten in hun natuurlijke omgeving hebben kunnen groeien. Veel groenten zijn ook van belang voor de vezels. Neem dus ongeveer 1 kilo per dag. Hoe meer je kiest voor kleur op je bord, hoe meer diverse inhoudsstoffen krijg je binnen. Bovendien staat het ook gewoon leuker.
Veel kookplezier als je aan de slag gaat met deze tips!

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek www.kokenzonderpakjes.nl. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl .
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” zie www.kokenzonderpakjes.nl”

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

1 Comment

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.