Blog

4 voedingsadviezen die voor Vit D zorgen

Vitamine D is een heel belangrijke vitamine die je zin geeft om actie te ondernemen. Ben je in de gelukkige omstandigheid geweest dat je op je vakantie zon hebt kunnen oppakken? Dan ben je voor de komende 6 weken beschermt tegen de griep! Maar ja, wat doe je dan daarna? Of als je geen zon hebt gehad (of vakantie), hoe los je dat dan op?

Tip 1 Eet zo veel mogelijk vis
Haring bevat de hoogste vitamine D hoeveelheden die je uit voeding kunt halen. Niet iedereen vindt dat lekker. Een alternatief is dan de wilde meerval, wilde zalm, makreel en ook forel kan een bijdrage leveren. Ook oesters zijn een goede vitamine D bron. Het liefst 4 keer per week een goede vette vis is het beste. Dit betekent niet dat witvis daarmee slecht is, de gekleurde vis is gewoon beter.

Tip 2 Een eitje kan ook
Ook eieren leveren wat vitamine D. Nu krijg is dan direct de vraag hoeveel per week dan? Mijn advies is dan ook steevast: twee per dag mag gewoon. Een ei zit nog steeds in de ‘ongezonde’ hoek terwijl dat volledig onterecht is. In een eitje zit ook veel cholesterol die een basis vormt voor de vitamine D omzetting. Als je ze dus samen eet kan je lichaam de vitamine D gebruiken terwijl de cholesterol dan wordt ingezet als transportstof zoals het hoort. Vaak adviseer ik om dit tijdens de lunch te eten. Met veel groenten, wat kruiden, feta en eventueel wat pijnboompitjes heb je dan een heel lekkere lunch waar mensen jaloers op worden.

Tip 3 Gebruik roomboter om je vlees in te braden
In roomboter zit behalve vitamine D ook vitamine A. Beide zijn belangrijk om de cel goed te laten functioneren. Natuurlijk zijn dat niet de enige stoffen dus ook groenten zorgen voor een belangrijke bijdrage op celniveau. Vis is het lekkerst om in olijfolie te bereiden. Vlees, vooral biefstuk, is lekkerder om in een combinatie van roomboter en olijfolie klaar te maken. Veel kruiden zorgen dan voor een optimale smaakbeleving.

Tip 4 af en toe buiten zijn.
Tsja, de zon is het beste om vitamine D te krijgen in je lijf. Ook al is de zon er niet toch kan buiten bewegen al zorgen voor een beetje vitamine D (alleen in de zomermaanden trouwens). Gebruik het buitenzijn om naar de visboer te gaan? Dan toch maar een harinkje? Veel kookplezier als je aan de slag gaat met deze tips!

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek www.kokenzonderpakjes.nl. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl .
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” zie www.kokenzonderpakjes.nl”

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 Comments

 • Harmen on 17 september 2012

  Beste Annette,

  In jouw artikel over voedingsadviezen voor vitamine D geef je als tip om o.a. zo veel mogelijk vette vis te eten, zoals bijv. haring en zalm omdat daar veel vitamine D in zit.

  Ik wil graag weten of er in sardines uit blik ook veel vitamine D zit. Graag je reactie.

  Met vriendelijke groeten,

  Harmen

  Haring bevat de hoogste vitamine D hoeveelheden die je uit voeding kunt halen. Niet iedereen vindt dat lekker. Een alternatief is dan de wilde meerval, wilde zalm, makreel en ook forel kan een bijdrage leveren. Ook oesters zijn een goede vitamine D bron. Het liefst 4 keer per week een goede vette vis is het beste. Dit betekent niet dat witvis daarmee slecht is, de gekleurde vis is gewoon beter.het volgende:
  is mijn vraag

  • Annette ter Heijden on 17 september 2012

   Beste harman, ook sardines hoort in de categorie gekleurde vis. Uit blik kan het zout dat er veel zout aan toe is gevoegd, dat is weer niet handig. Sardines dan weer niet met sla….
   groetjes,

   Annette

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.