Blog

4 Voedingstips om hooikoorts te lijf te gaan

Veel mensen hebben last van hooikoorts. Hooikoorts is echter niet meer en minder dan een signaal van je lichaam dat er te veel ‘in de lucht hangt’. Het lichaam gaat dan histamine maken zodat er beter gereageerd kan worden (en vooral sneller) op alles wat een irritatiegrens overschrijdt. Simpel gezegd, het immuunsysteem wordt sneller ‘aan’ gezet en het lichaam gaat reageren op alles wat eigenlijk gewoon ‘veilig’ is, dit noemen we een allergische reactie. Het gevolg is overmatig gesnotter en gesnuit. Daar wordt je concentratie natuurlijk niet beter van.

Tip 1 Eet je immuunsysteem gezond
Een goed werkende reactie van je lichaam is handig, een overmatige reactie (te veel, te snel) is duidelijk niet handig. Het afweermechanisme werkt vooral op stoffen die als basis eiwitstructuren bezitten (aminozuren). Bij een tekort aan aminozuren (eiwitten) komt er een stress reactie op gang. Het is namelijk voor het lichaam niet duidelijk of het probleem opgelost kan worden. Daarom zijn eitjes, vis, vlees, groenten en soms yoghurt prima voeding. Ik weet dat dit voor veel mensen precies verkeerd-om-klinkt. Tekorten aan eiwitten geven dus problemen en niet ‘zoals uw arts verteld’ een teveel!

Tip 2 Eet histamine remmers
Quercetine is een natuurlijke stof die ervoor zorgt dat het immuunsysteem wel kan reageren maar niet over een maximum heen kan gaan. Dit is een zogeheten natuurlijke histamine remmer. Deze stof kun je vinden in rode wijn, appels, vooral rode uien, knoflook, Aloe Vera (www.aloe-info.nl), groene thee, kappertjes, broccoli, bloemkool, boerenkool, bessen, frambozen, druivenschil en kersen. Niet alles is in deze tijd van het jaar beschikbaar en dat hoeft ook niet, nu kun je duidelijk zien dat we het hele jaar door quercetine moeten eten. Ui is het hele jaar door verstandig om te gebruiken in je voeding, de hoogste gehaltes quercetine vind je in de buitenste ringen van de rode ui. Oh ja, biologisch geteelde groenten bevatten 2x zo hoge gehaltes aan quercetine.

Tip 3 Zorg voor veel stuifmeel in je tuin voor de bij
De bijen maken uit het mannelijk zaad van bloemen en planten het zogenaamde stuifmeel, ook wel bijen pollen genoemd. In deze pollen zit een hoog gehalte aan quercetine. Veel mensen vinden het gek om stuifmeel te eten als ze denken dat ze daar allergisch op reageren. De reactie komt dus voort uit een overactief immuunsysteem dat je gerust tot rust kunt brengen met het gebruiken van bijen pollen. Let wel op dat je zuivere bijen pollen gebruikt (www.aloe-info.nl bij bijen pollen). De ervaring leert dat je een allergische reactie snel tot rust kunt brengen met bijen pollen (bestel deze en zoek op pollen). Meestal gebeurt dat binnen een half uur nadat je de tabletjes hebt ingenomen. Het mooie is dat het dus niet uitmaakt waar je allergische voor bent, het brengt de histamine hoeveelheid omlaag en daardoor werkt het. Je kunt de bijen dus helpen door in je eigen tuin veel bloeiers te plaatsen zodat de bijen veel stuifmeel kunnen verzamelen.

Tip 4 Geniet van het eten dat je maakt en eet
Als je niet meer hoest en proest is het mogelijk om lekker in de tuin of op je balkon je ontbijt, lunch of diner te gebruiken. Uien en knoflook zijn dus belangrijk, een eitje met een salade bevat dus vaak gewoon rode uien ringen. Gelukkig mag een rood wijntje erbij! Verzin zelf lekkere mixen met appeltjes en kappertjes en geniet, vooral geniet. Veel plezier lekker, geniet van het eten met een mooie rode wijn erbij!

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots’Lekkere recepten kunt u vinden in het kook-kennisboek voor persoonlijke begeleiding kunt u meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl . Inmiddels coacht en begeleidt Annette nu meer dan 200 professionals in Nederland om meer te weten over de aanpak hiervan en wat dit voor u kan betekenen, kijk dan op samenwerking in voedingsworkshops. Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur ‘proefjeroots’

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

11 Comments

 • seo for newbies on 11 november 2011

  Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

 • kimberley pex on 5 mei 2013

  Dat zijn nog ‘ns fijne tips ! Ik heb hooikoorts, heb er gewoon altijd al last van gehad, ik zag ‘t als ‘n menselijke reactie. Nu met m’n stoma mag ik niet niezen, of in ieder geval ; ‘t is niet goed. Ik heb al ‘n prolaps en breuk gekregen door die *griep 2013*, heb me kapotgehoest ! Ik voelde ‘t knakken en scheuren van binnen. Ok, breukprolaps is nu hersteld. Desloratadine gekregen …brrr wat ‘n troep. Ik bleef doodmoe, en kotsmisselijk, eerst dacht ik dat ‘t aan de tigste operatie lag, maar toen ik stopte met die antiallergietabletten trok de vermoeidheid en misselijkheid weg. Mijn tip; geen pillen ,spuiten of corticosteroïden, ‘t lichaam reageert gewoon, bestrijd ‘t met bovenstaande natuurlijke middelen. En ja, zo kan ‘t ook. Pot pollen op ‘t aanrecht, pollinosan van dr.Vogel, af en toe ‘n lepel honing, en vooral naar buiten, juist tussen de pollen maak je de meeste antistoffen aan. Wel jammer dat in Nederland niks van dit soort middelen vergoed wordt, maar je hebt de keuze; levercirrose en bijnieruitputting op den duur(door de reguliere troep) of zelf betalen.

 • Lara on 13 juni 2013

  Hi Annette, super tips! Wat is de website van de bijenpollen?

  • admin on 21 augustus 2013

   Goed om te horen:

 • Anke v.d. Brink on 27 augustus 2013

  Hallo Annette,

  Ben op de gezondheids beurs superfoods tegengekomen, waaronder
  bijenpollen. Daarna kwam ik uw site tegen. Ik heb een collega
  met hooikoorts er over verteld. Zij is ook op uw site gaan kijken
  en is er nu dankzij stuifmeelkorrels vanaf. De pilletjes van de huisarts hielpen al niet meer en ze had al andere gevraagd.
  Met deze pilletjes heeft ze afgebouwd en ondertussen met de
  stuifmeelkorreltjes begonnen. De pilletjes kan ze nu mooi laten staan! Wat de bijenpollen betreft, kan iedereen deze nemen?
  Mijn broer is voor meerdere dingen allergisch (ook voor grassen),
  maar heeft ook astma. Moet je er dan wel voorzichtig mee zijn?
  Ik had gelezen dat je bijv. royal jelly niet bij astma moet gebruiken, vandaar deze vraag.

  groetjes Anke

  • Annette ter Heijden on 23 juli 2014

   Alle bijen producten zijn veilig en goed om te gebruiken. Je zult alleen wel goed op de kwaliteit moeten letten en waar de bijen vliegen. De mate waarin de bijen zelf goede voeding kunnen vinden zonder vervuiling is belangrijk. Dat betekent dus ook helaas dat Nederlandse bijen producten niet voor consumptie geschikt zijn. Dat is ook de reden dat ik zelf met producten werk waar de bijen een pure en zuiver omgeving hebben.

 • Dimiam on 26 juli 2014

  Ik gebruik sinds kort protector van Stephan nutritiunal met biologische soja, astragaluswortel, kelp en bijenpollen. Het is echt ongelofelijk, ik nies nog een paar keer per dag, maar verder heb ik nergens last van. Ik ben ook nooit meer verkouden. Dus bijenpollen kan ik iedereen aanraden! Stom dat dit niet vergoed wordt, terwijl het beter werkt als medicijnen.

 • Meriam on 30 juni 2016

  Hoi Annette,
  Ik kwam terecht op jou site na het zoeken op google, ik heb zelf heel veel allergieen, heftige reacties op pollen, heb allerlei medicijnen geprobeerd die ik van de allergoloog heb gekregen, helaas niks werkt, laatst had ik over bijenpollen gelezen dat het goed is tegen hooikoorts, ik heb ze gekocht van het merk de traay, ik merk eigenlijk niet veel verschil nog ondanks dat ik ze al een weekje gebruik, ik heb wel gemerkt dat ik sinds ik het gebruik weer last heb van eczeem. Ik ben begonnen met een paar korrels en zot nu op een halve theelepel per dag, kan je mij nog advies geven wat betreft gebruik bijenpollen in mijn situatie en hoelang duurt het voordat je verschil merkt.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.