Blog

4 Actietips om zelfvoorzienend te blijven op het gebied van voedsel

Wereldwijd mislukken er de afgelopen jaren diverse oogsten. Struin het internet maar af en je kunt van alles en nog wat vinden. De geleerden geven aan dat het komt door het klimaat (te koud voor de bloesems) en andere keren gaat het over insecten. Of we de komende jaren voldoende groente en fruit kunnen blijven eten is nog onbekend. Normaal adviseer ik dan ook om je eigen tuin in te richten. Of dat nu zo slim is met een rokende kerncentrale in Japan? Dit jaar liever kiezen voor de kas? Alhoewel, volgens de experts hoeven we ons nergens zorgen over te maken.

Tip 1 Koop nog deze week groente en fruit
Nu kun je nog groente en fruit van de koude volle grond eten, natuurlijk wel zo veel mogelijk biologisch. Vanaf volgende week wordt het lastiger. Wat je nu gekocht hebt kun je in ieder geval gaan inmaken, invriezen, vast gebruiken in allerlei omeletachtige maaltijden en voor de komende weken gebruiken.

Tip 2 Eet nog meer vis (uit de noordelijke ijszee)
In vis zit jodium en dat beschermt om de schildklier te beschermen tegen radioactieve straling. Dan is het dus zeker belangrijk om vis te eten die niet of nauwelijks vervuild is met zware metalen. Hoe noordelijker de vis gezwommen heeft hoe meer onverzadigde vetzuren bevat het, omdat koude zorgt voor een dikkere vetlaag. Hoe kleiner de vis, hoe korter de vis heeft geleefd en dus hoe minder vervuiling mogelijk is geweest. Officieel wordt twee keer per week vis geadviseerd, eet liever vier keer per week vis. Nu gewoon zes keer per week?

Tip 3 plant dan toch ook in eigen tuin
Prei is een oergewas dat al vele rampen heeft doorstaan, als je in je tuin met gaas de prei afdekt tegen de larve van de preivlieg dan kan het gewas gemakkelijk en goed groeien. Het is even wennen en je maakt van de preistengels tussen je bloeiende planten een grappige afwisseling in gewas. Afhankelijk van de soort kun je het hele jaar prei uit eigen tuin eten als je dat wilt. Ook stengelui is een gewas dat zich gemakkelijk door de hobbytuinder kweken. Deze soort heeft minder last van insecten en heeft bovendien een bijzondere uitstraling in je tuin.

Tip 4 Steun actief een Biologisch boer in je eigen omgeving
Gewoon door er regelmatig je dagelijkse (of wekelijkse) inkopen te doen. Op www.bewustbiologisch.nl kunt u zelf kijken waar voor u de dichtstbijzijnde markt, supermarkt, boer of andere winkel is. Overige tips: www.bio-kultura.nl, www.landgoedgroenten.nl, www.agneskruiden.nl, www.desmaakvanecht.nl, als er nog meer tips binnen komen van diverse biologische winkels en/of winkelplekken dan zetten we die er gewoon bij.

Veel actie- en tuinplezier als je aan de slag gaat met deze tips!

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek www.kokenzonderpakjes.nl. Voor persoonlijke begeleiding  m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl .

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

1 Comment

  • web design guide on 11 november 2011

    I am often to blogging and i really appreciate your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for new information.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.