Blog

3 voedingsadviezen die ……. tsja, de bloemetjes en de bijtjes

De natuur kan ons meer geven dan we zelf kunnen vermoeden. De voeding voor de Koninginnebij (Royal Jelly) is bijvoorbeeld heel bijzonder omdat zij in de zomer per dag wel 2.000 eitjes moet kunnen leggen. Die vruchtbare stoffen kunnen wij als mensen natuurlijk ook bijzonder goed gebruiken. Veel sporters en mensen die herstellen van ziekten hebben goede ervaringen met de Royal Jelly. Het is dus heel verstandig om dit kostbare goedje toe te voegen aan een in basis gezonde voeding. Zeker ook vanwege de fantastische bijwerkingen 😉

Tip 1 Eet cholesterol
He, dat kan toch niet kloppen! Weinig cholesterol is toch juist goed? Klopt, een te hoog gehalte is niet handig maar cholesterol is een uitgangsstof voor de bouwstoffen van de geslachtshormonen. De juiste hoeveelheden zorgen voor betere vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Cholesterol vind je in eitjes, vis en dan vooral de gekleurde vissen bevatten de juiste vetzuren en ook vlees bevat cholesterol. Te veel is zeker niet goed en zeker de verzadigde soorten zijn niet handig. Voor de optimale vruchtbaarheid kies je dus onverzadigde vetzuren. Het eten van koekjes levert een grote hoeveelheid verzadigde (en vaak zelfs trans) vetzuren op. Dus als je je gezondheid niet belangrijk vind, dan zou ik ze toch laten staan ter bevordering van je vruchtbaarheid.

Tip 2 Een regelmatig ‘zonnebad’
Oh jee, weer zo een….. We mogen toch helemaal niet meer in de zon tegenwoordig? De zon is toch gevaarlijk? Ja en nee. Ja, als je te lang in de zon zit en niet regelmatig ‘draait’. Nee, want uit veel onderzoeken is inmiddels gebleken dat vitamine D dat ons lichaam uit cholesterol maakt een goede beschermer voor ons lichaam is. Dus, een te hoog cholesterol gehalte kun je verlagen door regelmatig te zonnebaden….. 10 tot 20 minuten in de zon per dag is dan een aardige start, het liefst op een zo groot mogelijk deel van je lichaam. Vitamine D helpt ook je immuunsysteem zodat je minder snel snotterig wordt. Dat is best handig als je in het voorjaar weer lekker naar buiten gaat…. Royal Jelly bevat ook vitamine D.

Tip 3 Eet vitamine E uit groenten
In 1922 ontdekten Katherine Bishop en Herbert Evans vitamine E. Hun experimenten brachten aan het licht dat vitamine E zowel van mannen als van vrouwen “betere” minnaars maakt. Daarom kreeg het de bijnaam ‘seksvitamine’. Vitamine E vind je bijvoorbeeld in spinazie, bloemkool, ui, peen, witte boon, appel, peer, pruim, druif, sinaasappel, citroen, noten en olijfolie, om maar een kleine greep te doen. Leef je dus lekker uit. Denk er wel aan dat verse planten hogere gehaltes bevatten en dat bestrijdingsmiddelen een nadelig werking hebben. Dus toch biologisch eten? Is dat waar de bijtjes de Royal Jelly van maken?

Extra tip: fijn, ook chocolade van 85% cacao of meer is een prettige stimulans.
Veel kookplezier als je aan de slag gaat met deze tips! Op mijn site vind je mijn adres voor de geboortekaartjes 😉

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

7 Comments

 • basitao on 10 mei 2011

  hallo, alles goed. Mooie blog en goede uitleg. chapau

 • Annette de Vries on 30 september 2011

  Bonjour,
  Heb al een tijdje je kookboek en vind het zeer informatief en lekker. Ik heb alleen nog een vraag over chollesterol.
  Mijn dochter (nu 25 jaar) heeft een veel te laag chollesterol niveau. Nu is er wel heel veel geschreven over een te hoog cholesterol maar het enige dat ik kan vinden over een te laag cholesterol is dat het niet goed is. Weet jij misschien wat de gevolgen zijn op de langetermijn en wat je kunt eten om het te verhogen?

  Met vriendelijke groet,
  Annette de Vries (Frankrijk)

  • Annette ter Heijden on 30 september 2011

   Hoi Annette,

   Cholesterol wordt vooral door de lever aangemaakt. Cholesterol heeft een transportfunctie in ons lichaam en is dus wel belangrijk. Aangezien 90% van de cholesterol door de lever wordt gemaakt is het verhogen van de cholesterol door voeding lastig. Het zou voor mij interessant zijn om te weten waarom de lever te weinig maakt. Heb je enig idee wat de leverfunctie van je dochter is? Bij te weinig cholesterol zal het immuunsysteem waarschijnlijk minder goed functioneren. Heel precies is (nog) niet bekend wat dat doet.

 • Jolien on 9 oktober 2012

  Hallo Annette,

  Kan je royal jelly ook gebruiken als je een pollenallergie hebt?

  vriendelijke groet

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.