Blog

Parasieten testen, vaak erg onbetrouwbaar

De afgelopen jaren heb ik veel mensen kunnen helpen die onverklaarbare diarree hadden en dan vaak in combinatie met onverklaarbare zin in snoep. Daarnaast hadden die mensen onverklaarbare eetbuien in de nacht en konden ze soms extreem veel eten zonder dikker te worden. Deze mensen hadden allemaal gemeen dat ze voelden dat ze een soort ‘saboteur’ in zich zelf hadden zitten. Ze wilden heel graag gezond eten maar dat lukte niet. Vaak was de officiele diagnose ‘prikkelbaar darm syndroom’ (PDS).

Parasieten testen in soorten en maten
Sommigen van die mensen hadden al een parasieten test gedaan via de huisarts, alleen omdat de uitslag negatief was werd er vooral gezegd dat het probleem ‘tussen de oren zat’ en dat ze ‘er maar mee moesten leren leven’. Welk type testen zijn er en hoe betrouwbaar is de uitslag?

TFT-test
Meestal was er getest met een TFT-test (trippel faeces test). Deze test heeft een betrouwbaarheid van rond de 60% en daardoor gebeurt het dus heel vaak dat deze test een vals-negatieve uitslag geeft. Met andere woorden, er is wel een parasiet maar die is met de test niet opgemerkt. Aangezien de arts dus niets kan vinden zegt die dus gewoon dat er niets IS. De patient wordt naar huis gestuurd met de diagnose gevoelig darm of PDS (prikkelbare darm dus). Het is simpel om te weten of je deze test hebt gehad. Je moet er 3 buisjes voor inleveren. De test bepaald of er een parasiet IS. het probleem is dat in de open lucht een parasiet kan inkapselen of dood kan zijn. Dan kan het dus lijken dat er geen aanwezig is. Ook heb ik inmiddels gehoord dat voor deze test 1 buisje is gebruikt. De kans op een vals-negatieve-uitslag is zo vergroot.

PCR-test
Deze test is al een heel stuk betrouwbaarder, PCR staat voor Polymerase Chain Reaction en voor deze test moeten 2 buisjes worden ingeleverd. Deze test kijkt of er DNA van een parasiet aanwezig is en dan kan de parasiet dus ook dood zijn of zijn ingekapseld, de parasiet kan toch gevonden worden. Dit is een nieuwe test en sommige ziekenhuizen en artsen gebruiken deze al. Ook deze is niet 100% betrouwbaarheid, deze test is voor ongeveer 80-90% betrouwbaar. Het kan dus nog steeds voorkomen dat er een vals-negatieve uitslag is. Met andere woorden, het is er wel maar we zien het niet. Ook testen de huisartsen vaak op 2 specifieke parasieten niet. Dientamoebe fragilis en Blastocystis hominis zijn heel veel voorkomende parasieten. Veel mensen hebben die wel, ook niet iedereen heeft er last van. Als je er wel last van hebt is het heel zinvol om deze OOK te testen. In overleg bepalen we of en op welke wijze de darm het best kan worden ondersteund.

qPCR-test
Dit is een Quantitatieve test. Nu wordt ook op DNA gezocht en nu is de test rond de 99% betrouwbaar. Op dit moment is er maar 1 laboratorium in Nederland dat deze test uitvoert. Deze test is NIET vergoed terwijl nu pas duidelijk is of hij of zij een of ander vreemd psychisch verschijnsel heeft of dat er gewoon een probleem IN het lichaam is, in dit geval in de darm. Je kunt je niet voorstellen hoe opgelucht iemand kan zijn als EINDELIJK de bevestiging komt dat er GEWOON een parasiet in de darm huist. Veel mensen zijn al meer dan 5 jaar en sommigen al meer dan 10 of 20 jaar aan het zoeken geweest. Je kunt je wellicht voorstellen hoe frustrerend dit is. Mijn klanten zijn echt blij met een positieve uitslag!

Mentaal of fysiek?
Veel van mijn klanten die GEWOON een parasiet hadden waren al door de hele psychologische molen gegaan en hadden in de tussentijd al een mooie hoeveelheid stempeltjes verzameld. Zo maar een bloemlezing; ADD, ADHD, autisme, schizofrenie, depressie, burnout, hooggevoeligheid, snel geprikkeld, onzekerheid, angststoornis, laag zelfbeeld, asperger, vermoeidheidssyndroom en dat waren ze geloof ik wel zo’n beetje. Dan nog de gewone problemen zoals migraine, concentratieproblemen, kort-lontje en gewoon geen zin in het leven hebben, een soort ‘moeten’ de hele tijd. Dat is wat ik terugkrijg.

Anti-depressiva en suiker gevoeligheid
Sommigen mensen hadden ook al medicatie. Dan kan er nog steeds aan de darm gewerkt worden maar dan is het mentaal extra zwaar. Door de medicatie worden mensen gevoeliger voor suikers. Doordat er een parasiet is eten deze mensen onbewust meer suikers dan gezond is omdat de parasiet ze daartoe aanzet. Dit is dus en mooie val die lastiger is om uit te komen. Met goede en heel intensieve begeleiding kun je prima door die mentale dipjes heen komen. Simpel is het vaak niet.

Medicatie
Over de gebruikte medicatie tegen parasieten valt ook nog wel het een en ander te zeggen. Er zijn redelijk goede middelen beschikbaar in Nederland. De redelijk goede middelen hebben ook nog maar een betrouwbaarheid van 75%. Alleen een synthetisch middel gebruiken is dus NIET genoeg om van een parasiet af te komen. De voeding zal moeten worden aangepast EN er zullen OOK kruiden ingezet moeten worden, je hebt een goe en effectief medicijn nodig en de nodige supplementen zijn nodig om het lijf te ondersteunen om NA een kuur wel een resultaat van 100% te behalen. Anders is het nog zonde van je werk en inspanning.
Kortom; veel mensen zijn op zoek naar oplossingen die niet makkelijk vindbaar zijn. Helaas zie ook ik de percentage personen die een darm tumor hebben opgelopen toenemen. Werken aan gezonde voeding is een dagelijkse activiteit die in een gezonde leefstijl hoort. Er is heel veel zelf te doen op het gebied van preventie.

Wat kun je wel zelf doen?
Zoek een therapeut die je kan ondersteunen bij een goede darmgezondheid. Kijk of de therapeut ook specifieke opleidingen heeft gedaan in dit gebied. Realiseer je dat je ook NA een kuur nog zeker 1 tot vaak 2 jaar aan je eigen herstel dient te werken. Darmgezondheid heeft tijd nodig. Gun jezelf die tijd.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots.’ Annette coacht, traint en begeleidt inmiddels een grote groep professionals zoals masseurs, bowentherapeuten, personal trainers en fysiotherapeuten. In samenwerking met Jolanda Dorenbos heeft ze de geaccrediteerde training DarmExpert ontwikkeld. Daarnaast helpt ze ook starters in de diverse genoemde groepen op weg met een eigen praktijk. Ze geeft trainingen op het gebied van Aloe vera en Bijen producten en schrijft artikelen in bijvoorbeeld de schoonheidsspecialist, het vakblad van de NVST en homeopathie magazine. In het land geeft ze regelmatig lezingen op diverse locaties. Voor specifieke tips en trucs kun je meer lezen in Proef je Roots Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden opwww.fysikosvoeding.nl .
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur en coach.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

7 Comments

 • Daan Kmiecik on 14 januari 2016

  Daarnaast vermoed ik bij mijn vijfjarige zoon al sinds zijn babytijd een darmprobleem wat zich uit zowel gedrag als fysieke uitingen. Mijn potje voor niet-reguliere-behandeling is nu leeg. Heb je tips hoe een goed traject in te gaan via de reguliere weg? Weet je bijvoorbeeld welke ziekenhuizen de PCR test gebruiken?

  • Annette ter Heijden on 14 januari 2016

   Hoi Daan, ik ken geen specifieke ziekenhuizen die met de PCR-test werken. Alleen is de kans dat je daar iets aan hebt nog steeds klein. Niet-reguliere zorg is helaas de enige optie naar oplossingen geworden. Ook omdat je de huisarts nodig heb om de JUISTE kuur in te kunnen zetten. Mijn advies is uitsluitend een test te doen bij http://www.mglab.nl omdat je dan echt weet wat er aan de hand is. Bovendien hebben ze aanvullende testen zodat we goed kunnen kijken wat het werkelijke probleem in de darm is. Een test kost per persoon iets meer dan 300 euro. Vergoed wordt er bijna niets meer als het werkt. Ik heb inmiddels helaas aardig wat ervaring opgedaan met kinderen met parasieten en dus ernstige gedragsproblematieken. Wellicht is een telefonische afspraak en idee om even te overleggen?

 • Roxanna on 1 maart 2017

  Ik heb een vermoeden dat ik een parasiet heb opgelopen na een bezoek in de tropen. Elke dag last van krampen met een opgeblazen/harde buik en hevige jeuk op handen en gezicht. Ik word steeds maar niet serieus genomen. Weet je toevallig een goede orthomoleculaire arts?

 • Alan on 30 augustus 2017

  Beste Annette,
  ik heb een vraag: welke middellen tegen parasiten (Blastocystis) die in NL niet worden ingezet had je in gedachten? En tweede vraag, weet je misschien iets over de behandeling van B. hominis met nitazoxanide (Alinia) (in NL niet verkrijbaar) ? Alvast bedankt voor je antwoord.

  • Annette ter Heijden on 8 mei 2018

   Hoi Alan, Beide parasieten worden prima aangepakt met als basis een Clioquinol kuur maar dan moet er nog wel een heel protocol omheen, alleen een middel gaat het probleem ook niet aanpakken.

   Groetjes,

   Annette

 • Marlijn de Vreede on 17 mei 2020

  Hallo kan mijn huisarts via mglab.nl voor mij een parasietentest aanvragen of moet dit een alternatieve arts zijn? Kan een Kpni therapeut ook deze test voorschrijven of moet het per se een arts zijn? Alvast bedankt. Groet, Marlijn

  • Annette ter Heijden on 31 maart 2022

   Hoi Marleen, je kunt de testen zelf organiseren. Een arts of therapeut heb je daar niet voor nodig. Om goede ondersteuning te krijgen hoe je het aanpakt is het wel slim om de hulp van een therapeut in te roepen.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.